fbpx

Stiže zima, šta će biti sa migrantima u BiH

Kapacitet jedinog centra zatvorenog tipa i u koji se smještaju migranti koji predstavljaju bilo koju vrstu opasnosti je popunjen, potvrđeno je iz Službe za poslove sa strancima. Radi se Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu, koji bi, kažu u Službi, trebalo proširiti ukoliko se nastavi pritisak migranata na BiH.

“Imigracioni centar je u poslednjih sedam, osam mjeseci popunjen od 80 do 90 posto, ne smijemo ga popuniti do posljednjeg mjesta zato što mi stalno imamo zahtjeve za readmisiju iz zemalja okruženja koje moramo ispoštovati”, rekao je Slobodan Ujić direktor Službe za poslove sa strancima.
Ujić pojašnjava da će u naredom periodu, ukoliko se migrantski pritisak nastavi, pokušati da povećaju kapacitet Imigracionog centra u Istočnom Sarajevu, te dodaje da je teško da će do toga doći do kraja ove godine.
“Pokušavamo sve one koji stalno narušavaju javni red i mir i koji vrše krivična djela da ih izolujemo i smjestimo u Imigracioni centar jer oni na pogrešan način utiču na ostale migrante”, dodaje sagovornik N1.
Ujić je pojasnio i da će se u narednom periodu nakon što za migrante bude otvoren cenar “Ušivak”, kraj Hadžića migranti tamo registrovati.
“Služba za poslove sa strancima će imati dva mobilna tima 24 sata u KS, a takođe i IOM će imati dva mobilna tima, tako da ćemo zajedno djelovati u Kantonu i te migrante slati u Ušivak”, rekao je Ujić.
Najveći broj migranata u ovom trenutku nalazi se u USK, gdje još uvijek nije riješen problem smještaja.
“Međunarodna organizacija za migracije će pokušati u Borićima u Bihaću do zimskog perioda da se napravi, koliko-toliko adekvatan smještaj za ljude koji će tu boraviti u zimskom periodu”, pojašnjava rukovodilac Službe.
Kada je riječ o azilantskom centru “Delijaš” nadomak Trnova poluprazan je, kaže Ujić, jer se ne nalazi na migrantskoj ruti.
(N1)
Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila