Početna BiH Stiže nam “pakleni” toplotni val

Stiže nam “pakleni” toplotni val

Poznati meteorolog je na svom Facebook nalogu podijelio zanimljivu mapu, koja, kako kaže, potvrđuje da svejdočimo uistinu neuobičajenoj pojavi

U BiH će danas biti sunčano i još toplije vrijeme, sa temperaturom vazduha do 37 stepeni Celzijusovih.

Jutro će biti pretežno vedro i svježe, a na jugu toplo. Uveče se očekuje umjerena oblačnost na sjeverozapadu.

Puhat će slab vjetar, promjenjivog smjera.

Jutarnja temperatura vazduha biće od 13 do 19, na jugu do 25, a dnevna od 28 do 33, na jugu i sjeveru do 37 stepeni.

U četvrtak sunčano i još toplije. Prije podne u centralnim područjima malo svježije u odnosu na krajnji jug i sjever naše zemlje. Jutarnje temperature od 16 do 21, na jugu od 25, a dnevne od 35 do 40, na jugu do 42 stepena.

U petak će biti sunčano i vrlo toplo. Jutarnje temperature od 18 do 23, na jugu zemlje do 25. Najviše dnevne temperature od 36 do 41, na jugu do 43 stepena.

U subota također sunčano i vrlo toplo. Jutarnje temperature od 18 do 23, na jugu do 25, a najviše dnevne temperature od 37 do 42, na jugu do 43 stepena.

 

Sladić: Neuobičajena pojava

Požari i temperaturni rekordi bilježe se širom starog kontinenta. Klimatske promjene uzimaju danak, kažu stručnjaci. Iako itekako osjete posljedice, brojni građani upozorenja nerijetko proglase pretjerivanjem. S tim u vezi, meteorolog Nedim Sladić podijelio je poseban dokaz koji potvrđuje ozbiljnost situacije.

Za sve one koje misle da meteorolozi pretjeruju s izraženim valom vrućine proteklih dana, poznati meteorolog je na svom Facebook nalogu podijelio zanimljivu mapu, koja, kako kaže, potvrđuje da svejdočimo uistinu neuobičajenoj pojavi.

“Temperaturno odstupanje nad zapadnom Europom danas je, ne računajući već rashlađeni jugozapadni dio Europe po prolasku visinske ciklone, za 10 do 20 °C više u odnosu na višegodišnju klimatsku normalu 1991-2020. Dobro pročitajte još jednom zadnju rečenicu i posebno zadnje četiri riječi iste, jer nije riječ ni o 1961-1990, niti o 1981-2010, već je, ako vam je bilo mrsko čitati, niz 1991-2020 – onaj u kojem bi odstupanja trebala biti najmanja”, napisao je Sladić podijelivši mapu.