Početna BiH Stiže drugi kontigent zaštitne opreme i 1.000 testova za virus korona

Stiže drugi kontigent zaštitne opreme i 1.000 testova za virus korona

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik Kncelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u BiH Mirza Palo najavio je kontingent lične zaštitne opreme za zdravstvene profesionalce u Bosni i Hercegovini i drugi kontingent od hiljadu testova s reagensima za koronavirus.

– Radi se oko 400 kg zaštitne opreme koja dolazi iz našeg globalnog centra u Dubaiju. To će biti raspoređeno. Naredne sedmice poslat ćemo i drugi kontingent od hiljadu testova, s reagensima za koronavirus – naglasio je u izjavi novinarima u Sarajevu.

Ističe i druge aktivnosti te kvalitetu saradnje s ovdašnjim zdravstvenim profesionalcima da bi se što bolje pomoglo u slučaju koronavirusa, piše Klix.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima globalni direktor SZO zatražio je ne tako davno 700 miliona dolara na globalnom nivou, za pomoć u globalnom odgovoru na koronavirus.

– Dvije trećine tog iznosa trebalo bi ići državama, kroz kancelarije Kancelarije SZO. Bosna i Hercegovina biće jedna od tih država. Dosad je dostavljen prvi kontingent testova za koronavirus – naglasio je.

Resorni federalni ministar Vjekoslav Mandić naglasio je da će se pratiti situacija te dodaje ‘spremni smo pružiti adekvatan odgovor, naravno uz pomoć SZO’.

Po njegovim riječima, prateći epidemiološku situaciju u državama okruženja ‘očekivati je da se i kod nas poveća broj slučajeva’. Ističe da je na primjeru prvog potvrđenog slučaja koronavirusa u FBiH vidljivo da je zdravstveni sistem reagirao na pravi način, te da će tako biti i u buduće.

– Preporučam da se svi ponašamo odgovorno jer u ovoj situaciji svi moramo biti odgovorni prema sebi, a i prema zajednici da ne bismo proširili tu bolest – naglasio je. Dodaje da je moguće i pokretanje postupka prekršajne i kaznene odgovornosti za one koji se ne budu pridržavali mjera.

Ministar je optimistično rekao i to da više temperature zraka smanjuju mogućnost da se virus širi.

ASHA prodaja vozila