Početna Prijedorski region Stipendije za 13 učenika koji pohađaju praktičnu nastavu u lokalnim preduzećima

Stipendije za 13 učenika koji pohađaju praktičnu nastavu u lokalnim preduzećima

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Prijedoru će 13 učenika Mašinske i Elektro-tehničke škole imati mjesečnu stipendiju od 140 KM za pohađanje praktične nastave u lokalnim preduzećima.

Ugovore o izvođenju praktične nastave kod poslodavac danas su potpisali Grad Prijedor, Udruženje “Progres” iz Sarajeva, Mašinska i Elektro-tehnička škola i preduzeća. Udruženje “Progres” finansira praksu 11 učenika u prijedorskom “Arselor Mitalu”, “Toplani” i “Autotransportu”, dok Grad Prijedor plaća praksu dva učenika.

-Udruženje progres već nekoliko godina stipendira učenike i sa njima imamo odličnu saradnju. Ovo mnogo znači za škole, ali i za učenike, jer na taj način pružamo podršku i stimulišemo-rekla je Šobot.

Direktor prijedorske Elektro-tehničke škole Dragoja Mijić izjavio je da će praktičnu obuku šest učenika iz ove škole stipendirati Udruženje “Progres”, dok Grad Prijedor plaća praksu jednog učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Svake godine se povećava broj učenika koji se stipendira na ovaj način. Ovo je značajna stvar koja podstiče da se učenici opredijele za zanatska zanimanja, i da idu na praksu u privredi. Imaju interes i oni i privreda i kada se to sve sklopi dolazi se do jednog odličnog projekta- ističe Mijić.

Koordinator projekta “Pro posao” Udruženja Progres iz Sarajeva, Elvir Čaušević je rekao da se ovaj projekat realizuje u 10 regija u čitavoj BiH.

-Projekat obuhvata dva segmenta. Jedan segment je sufinansiranje praktične obuke i stručno osposobljavanje mladih nezaposlenih osoba, a drugi segment je stipendiranje izvođenja praktične nastave za učenike srednjih stručnih škola kod poslodavca, znači izvan škola. Za ovu drugu aktivnost, Udruženje “Progres” u ovoj godini izdvojilo je 7. 200 KM, stipendiraće se 13 učenika. Petoro je planirano od januara do maja, a osmoro od septembra do kraja decembra ove godine-rekao je Čaušević.

On je dodao da je na osnovu memoranduma koji je potpisan uključen i Grad Prijedor u sufinasiranje prakse kod poslodavca.
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je podsjetio da lokalna uprava sa Udruženjem “Progres” iz Sarajeva i uz finansijsku pomoć Fondacije “Vings of hop” iz Njemačke sarađuje u dva projekta.

-To je stipendiranje praktične nastave učenika i pomoć nezaposlenim u prekvalifikaciji i sticanju novih zananja. Trenutno osam mladih ljudi u pet firmi obavljaju praktičnu nastavu i stiču znanja za određene poslove, a danas potpisujemo ugovore za 13 učenika. Ovi praktični projekti govore da se Grad Prijedor bori za svako radno mjesto. Nadamo se da ćemo tako nastaviti i dalje u saradnji sa Udruženjem Progres i Fondacijom “Vings of hop” iz Njemačke-rekao je Đaković.

prijedorgrad.org

ASHA prodaja vozila