Početna BiH Stigli helikopteri, sprema se vojna vježba na Manjači

Stigli helikopteri, sprema se vojna vježba na Manjači

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi američki vojni helikopteri koji će s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine učestvovati u bilateralnoj vježbi “Brzi odgovor 21” sletjeli su u juče na aerodrome Dubrave kod Tuzle.

Radi se o prethodnici od prva dva helikoptera UH-60 iz sastava Brigade borbene avijacije 1. pješačke divizije Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država, inače stacioniranim u Poznanju u Poljskoj.

Na Dubravama su ih dočekali pripadnici 5. pješačke brigade OS BiH i osoblje Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Helikopteri UH-60 Black Hawk su opće namjene i prije svega se koriste za prijevoz vojnika i opreme. U narednim danima planiran je dolazak preostalih američkih helikoptera iz sastava ove vazduhoplovne jedinice, koji će s Oružanim snagama BiH učestvovati u vježbi.

Prije početka vježbe očekuje se i povećan broj helikopterskih letova u cilju upoznavanja s konfiguracijom terena u Bosni i Hercegovini.

Vježba “Brzi odgovor 21” zajednički je događaj OS BiH i SAD-, a realizovaće se od 17. maja do 2. juna 2021. godine na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč te na lokaciji kasarne i aerodoma “Dubrave” kod Tuzle.

Posebna pažnja posvetiće se poštovanju epidemioloških mjera zaštite učesnuka vježbe od pandemije COVID-19.

Nezavisne