Početna Vijesti Stigla tri air traktora iz Crne Gore: Komšije pomažu u gašenju požara...

Stigla tri air traktora iz Crne Gore: Komšije pomažu u gašenju požara u BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operativni centar civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona potvrdio je da su u subotu stigla tri air traktora iz Crne Gore i djeluju u gašenju požara koji ozbiljno prijete prilazu gradu Konjicu.

Najugroženije je mjesto Ovčari kraj Konjica odakle se šumski požar proširio ka selima Homolje i Galjevo gdje su ugrožene kuće.

Nakon što je u petak Vijeće ministara BiH zatražilo međunarodnu pomoć za zaštitu i spašavanje u gašenje požara, Ministarstvo sigurnosti BiH se obratilo susjednim državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva kanadera iz Hrvatske, jer su u međuvremenu i tamo buknuli veliki požari, nisu mogli intervenirati u BiH.

Nakon uspostavljene komunikacije i obavljenih razgovora, Crna Gora je odlučila da pošalje pomoć. Jutros u 9 sati Vlada Crne Gore održala je vanrednu sjednicu nakon koje su prema BiH poletjela tri air traktora.

Oni će gasiti požare u na lokaciji Konjica i Prozor Rame, navodi se u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH koje je zahvalilo predsjedniku i Vladi Crne Gore, kao i ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću što su pokazali iznimnu efikasnost, solidarnost i razumijevanje.

“Ovo je primjer jačanja dobrosusjedskih odnosa u regionu i međusobnog pomaganja u trenucima velikih izazova”, navodi se u saopćenju.

ASHA prodaja vozila