Republika Srpska će biti prinuđena da Kristijana Šmita, bez obzira što ga ne priznaje, proglasi personom non grata, izjavio je Srni predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

 

 

Komentrajući Šmitovo svjedočenje pred Komitetom za vanjske poslove britanskog parlamenta i njegovo zalaganje za uvođenje ekonomskih sankcija RS, Stevandić je naveo da je Kristijan Šmit prevršio mjeru i naglasio da “narod nikada nije vjerovao okupatoru kao i onima koji se tako ponašaju”.

– Šmit i oni koji ga smatraju legalnim nisu uspjeli da politički unište RS ili da ospore njena ustavna prava, pa sada žele da kroz ekonomske mjere kažnjavaju narod koji je izabrao tu vrstu stabilnosti i nepovredivosti RS – rekao je Stevandić.

Podsjećamo, Šmit je danas svjedočio pred Komitetom za vanjske poslove parlamenta Velike Britanije, te je govoreći o sankcionisanju političkih predstavnika iz Republike Srspke rekao da se zalaže za ekonomsko uslovljavanje i da su već na tome radili i EU i Njemačka, te da će u tom smjeru razgovarati i sa predstavnicima MMF-a.

 

Šmit je kritikovao odluku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o dodjeli odlikovanja predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu povodom Dana RS, kao i svečani defile, a rekao je i da bi volio da je ovo sada vrijeme Pedija Ešdauna kada je bila snažnija podrška Međunarodne zajednice.