Početna Prijedorski region Šteta od nedavnih poplava u Prijedoru 1,5 miliona KM

Šteta od nedavnih poplava u Prijedoru 1,5 miliona KM

Foto: Prijedor24.com

Šteta od nedavnih poplava u Prijedoru procijenjena je na najmanje milion i po maraka. Voda je ušla u oko stotinu stambenih i više od stotinu pomoćnih objekata, a oštećeni su putevi i mostovi.

Porodica Radaković iz Topolika štetu procjenjuje na više od 10 hiljada maraka. Voda u prizemlju bila je visine 60 centimetara. Uništeni su podovi, namještaj i uređaji, prenosi RTRS.

“Zbog poplava mi smo morali obezbijediti jednu prostoriju gore u potkrovlju. Imamo dvoje unučadi, malih, kojima smo morali iznajmiti stan, snaha bude s njima, jer nemaju uslova ovdje da žive”, rekla je Nada Radaković iz Prijedora.

Izlivanje riječice Miloševice poplavilo je i dom porodice Lelović.

U prizemlju je praktično sve uništeno. Cvita Lelović supruga je poginulog borca, a njena kćerka živi u prizemlju.

Ovo je druga poplava samo ove godine.

“Šta od stvari i šta je tu za upotrebu – ništa. Znači, sve smo morali renovirati. Opštinama nam daje ta sredstva. Obnavljamo”, navela je Cita Lelović.

Porodica Davidović sama je počela renoviranje poplavljene kuće. Štetu procjeljuju na više od 10 hiljada maraka.

“Mi sad radimo, digli smo podove i salijevamo ponovo tlakove, mijenjamo stiropor, mijenjamo sve i sad opet treba keramiku ili nešto na to, moramo obnoviti”, naveo je Milan Davidović.

Komisije za procjenu štete u Prijedoru još nisu završile sa radom. Do sada su ustanovile da je u 72 domaćinstava voda ušla u sobe, a u 32 u kupatilo ili ostavu. Oštećeno je 78 putnih pravaca i sedam mostova, a pojavilo se i pet klizišta. Šteta je, za sada, procijenjena na 1,5 miliona maraka.

“Građani mogu očekivati podršku i podršku mogu očekivati prvo oni građani gdje je voda ušla u stambene objekte, tačnije u objekte, spavaće sobe i dnevne boravke. Za sve ostalo, mi ćemo sagledati situaciju i vidjeti koja je to šteta i u skladu naravno sa finansijskim mogućnostima našeg grada, i naravno uz podršku Vlade Republike Srpske, vidjeti šta je realno u tom momentu da mi učinimo”, naveo je gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor.

Vlada je obezbijedila podršku od 200 hiljada maraka, a Grad će takođe obezbijediti dio novca za obeštećenje građana, kaže Јavor. Iz “Voda Srpske” ranije je najavljeno da će ugovor o uređenju dijela korita Miloševice u dužini 1.700 metara biti potpisan najkasnije do kraja ovog mjeseca.

 

RTRS