Ministarstvo trezora SAD sankcionisalo je danas predsjednika NSRS Nenada Stevandića, premijera RS Radovana Viškovića, člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović i ministra pravde RS Miloša Bukejlovića, na osnovu Izvršne naredbe 14033.

Nakon uvođenja sankcija, oglasili su se iz State Departmenta.

CRNA LISTA

– Sjedinjene Američke Države danas su sankcionisale četiri zvaničnika iz Bosne i Hercegovine (BiH) koji su omogućili donošenje zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) koji podriva Ustav BiH, aneks Dejtonskog sporazuma.

Promoviran od strane predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, osobe koje su SAD sankcionisale, ovaj novi zakon je drski pokušaj podrivanja državnih institucija. Zakon ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i izglede zemlje za integraciju u euroatlantske i evropske institucije, na račun građana BiH.
Evo zašto su SAD na crnu listu stavile Cvijanović, Viškovića, Stevandića i Bukejlovića
Evo zašto su SAD na crnu listu stavile Cvijanović, Viškovića, Stevandića i Bukejlovića

POTKOPAVANJE DEJTONA

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) — krajnji autoritet za tumačenje Dejtonskog sporazuma — javno je osudio zakon kao neprihvatljivo narušavanje vladavine prava i napad na ustavni poredak BiH. Uprkos akciji visokog predstavnika da poništi zakon, Dodik je potpisao zakon koji je stupio na snagu 7. jula 2023. godine.

Današnje sankcije se zasnivaju na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima koje smo nametnuli da promoviramo odgovornost, mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko upravljanje u regiji Zapadnog Balkana. Nastavit ćemo podržavati građane BiH u njihovim naporima da ojačaju vladavinu prava i osiguraju da prevladaju mir i prosperitet – naveo je Metju Miler (Matthew Miller), glasnogovornik State Departmenta .

Izolacija entiteta

Sankcije, zaustavljanje priliva novca, pa uklanjanje određenih političara iz politike navedeno je u obrazloženju State Departmenta.