Početna BiH Stari mlin sjeća na zlatno doba

Stari mlin sjeća na zlatno doba

Na području Starog Majdana, desetak kilometara od Sanskog Mosta, u prošlosti je postojao veliki broj vodenica, ali je većina njih uništena ili zaboravljena, pa je ostala samo priča o zlatnom dobu mlinova na Gračanici, Željeznici i Majdanuši, rječicama koje protiču kroz ovaj kraj.

Jedna od preostalih vodenica danas se nalazi na Gračanici i još je u funkciji, a prema riječima Ismeta Bešića, koji brine o njoj, izgrađena je i postoji više od 300 godina.

“Ovaj kraj je nekada bio poznat po mlinovima koji su mljeli žito, ali i po zanatskim i drugim radionicama u kojima se koristila vodena snaga. U Starom Majdanu je u prošlosti bilo mnogo kovačnica, a velike batove pokretala je vodena snaga. Nažalost, danas su preostala dva ili tri mlina, a od njih ovaj je najduže u funkciji”, kaže Bešić. Dodaje kako vodenica i danas melje žito, iako u mnogo manjem obimu, a prisjeća se kako je nekada bilo toliko posla da se pravio raspored u okolnim selima kada će ko mljeti svoje žito.

“Posla je sada manje, jer nema mnogo ljudi, pa ni žita. Danas se brašno može kupiti u trgovinama i samo rijetki navrate kako bi samljeli pšenicu ili kukuruz” ,dodaje on. Uvjeren je, međutim, kako se kvalitet takvog brašna ne može mjeriti s onim koji izađe ispod kamenog žrvnja.

Objašnjava kako se radi o jednom od najvažnijih dijelova vodenice, te da žrvanj mora biti izrađen od najkvalitetnijeg kamena, a za ovdašnje vodenice najčešće se koristio kamen bihacit, koji se iskopavao u majdanima na području Bihaća.

Opisujući način funkcionisanja vodenice, Bešić podiže drvenu branu, nakon čega ukroćena voda  počinje proticati kroz badanj pokrećući vodenički točak.

Kaže kako se usluga mljevenja brašna u vodenici obično plaća “ušurom”, drugim riječima, vodeničaru se ostavlja dio samljevenog brašna. Vrijeme vodenica i vodeničara, kako kaže, sada je davna prošlost, pa bi se moglo dogoditi da za nekoliko godina potpuno utihne klopotanje vodeničkog točka.

“Sve je manje mladih u Starom Majdanu, jer omladina odlazi u svijet trbuhom za kruhom, njih ovo toliko i ne zanima.  O mlinu ćemo brinuti mi stariji dok možemo, neka bar ovaj mlin ostane uspomena na neko prošlo vrijeme”, kaže Bešić sa sjetom u glasu.

Nezavisne

ASHA prodaja vozila