Početna Region Stanovnici Petrinje ogorčeni: Niko nas ne šljivi

Stanovnici Petrinje ogorčeni: Niko nas ne šljivi

Novi ministar građevinarstva Ivan Paladina, čija je impozantna privatna imovina u fokusu hrvatske javnosti od njegovog imenovanja, održao je danas konferenciju za novinare u Petrinji, koja stradala u zemljotresu krajem 2020., a čiji stanovnici bez ikakve nade i dalje žive u kontejnerima.

Građani, koji su prisustvovali obraćanju, vidno su nezadovoljni, a jedan od njih Nenad Carević rekao je za zagrebačku N1 tv. da ministar nije odgovorio na puno pitanja, što, kako kaže, “znači da nema pojma”.

“Ne vjerujemo mu, ne vjerujemo nikome”, kaže Carević.

Dodao je da se Petrinjani osećaju kao građani u getu.

“Imamo problema s instalacijama, s grijalicama. Direktor komunalca povlači dva majstora, štedi, kaže da možemo sami. Ovo je drugačiji sistem, nije kao kod kuće… Ovdje je puno starih ljudi koji ne mogu da izađu napolje. Djece je puno. Nisu došli ni da dezinfikuju zbog korone…”, priča Carević koji je i poslije gotovo 16 mjeseci od zemljotresa i dalje stanovnik kontejnerskog naselja.

Podsjetio je da je premijer Andrej Plenković jednom obišao naselje.

“Svi odgovori bili su hipotetički. U pravu je da je sve u Petrinji trebalo porušiti. Sad imamo potpuni haos… Nitko nas ne šljivi”, rekao je Carević.

Napominje da je ministar rekao da će do kraja godine ponuditi privremene zamjenske stanove.

“Sve je to u redu, ali i ovde smo privremeno. Što znači privremeno, deset godina”, upitao je.

Carević ne vidi “svjetlo na kraju tunela”, novom ministru ne vjeruje, a strahuje da, kako kaže, ne završi u zatvoru prije nego što počne obnova.

“Mislim da novi ministar u stvari ne zna ništa. Poručio bih mu da se poveže sa svim mogućim institucijama i ministarstvima i dogovori, ne može on to sam”, kaže Carević, koji smatra da je bi najpošetenije bilo da se, kako navodi, okrenuo i rekao:”Ja to voditi neću”.