Početna Servisne Stanje na putevima

Stanje na putevima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

REPUBLIKA SRPSKA 

U RS zadovoljavajuća je prohodnost putnih pravaca, ali na širem području, posebno uz rijeke i u kotlinama, magla smanjuje vidljivost i usporava saobraćaj.  Kolovozi su mjestimično vlažni i klizavi, a zbog niskih temperatura vozačima skrećemo pažnju na poledicu u višim predjelima, te. preko mostova , nadvožnjaka i  na prilazima tunelima u nižim krajevima. U usjecima i pored kamenih kosina upozoravamo na češće odrone zemlje i kamenja na kolovoz. Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi, privremena signalizacija reguliše saobraćaj, čije je poštovanje obavezno. Savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima i stanju na putu, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

Na regionalnom putu R-412 Crna Rijeka-Bjelajce saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U petak (17.01.) u vremenskom periodu od 11:00 do 16:00 časova, saobraćaj na ovoj dionici biće obustavljen, a  vozila će se preusmjeravati na putne pravce Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i  Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dijelu regionalnog puta R-459 Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom saobraćajnom trakom.

Zbog izvođenja radova na izgradnji međudržavnog mosta na rijeci Savi, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na auto-putu E-661 Banja Luka-Gradiška, u zoni naselja Čatrnja i carinskog terminala, pa vozače molimo da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. (Planirano je da ovi radovi traju do 16.04.2020. godine).

Na dijelu magistralnog puta M-14.1 Brčko-Bijeljina, dionica Brčko-Donja Bukovica, zbog radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji raskrsnice na spoju autoputa Banja Luka-Doboj i magistralnog puta MI 105 Johovac-Rudanka, izmjenjen je režim odvijanja saobraćaja na navedenom magistralnom putu (Johovac-Rudanka), do 31.03.2020. godine.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je nagažovana na izgradnji autoputa od petlje Johovac do petlje Rudanka, izmjenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta MI 105 Rudanka-Doboj 1 (na stacionaži km 1+840, predviđeno je da ovi radovi traju do 01.06.2020. godine).

U toku su radovi na izgradnji MHE Krupac na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na magistralnom putu M-I 111, na dionici Krupac-granica RS (Bogatići), na teritoriji opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju (semafore). Radovi su planirani do 30.09.2020. godine.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnim putevima R-414 Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo, R-476 Ukrina-Gornja Vijaka i R-458 Lopare (Mačkovac)-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića. U toku su i radovi na regionalnom putu R-455 dionica Šekovići-Caparde, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom, naizmjenično. Zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se preko samog nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici (opština Novi Grad), saobraćaj se odvija jednom trakom.

Zabrane

Na regionalnom putu R-454 a Bratunac 3-Drinjača u vremenskim periodima od 00:00 do 07:00 i od 16:00 do 00:00 časova na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobuse klase M3, a zbog radova na sanaciji klizišta. Ova zabrana se ne odnosi na autobuse prevoznika ad Holding “Drinatrans” Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

Na regionalnom putu R-458 Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen  je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.).

AMS RS

Vozači, niti 1 čaša alkohola prije vožnje za bezbrižne  praznike!

U toku je tradicionalna republička preventivna kampanja “Niti 1 čaša prije vožnje!”, kojom se želi ukazati na opasnosti upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola.

U informativnoj službi AMS RS, u upotrebi  je već duže vrijeme poseban broj “vozačke solidarnosti” – 066/823-000 – na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS RS o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu. Vozači, obavijestite AMS RS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja “vozačke solidarnosti”, 066/823-000. Zbog velikog broja poziva na broj  1285 informacije o stanju na putevima i pomoć na putu  u Republici Srpskoj možete dobiti i mobilni telefon 066/823-000 ili putem internet stranice  www.ams-rs.com.

FEDERACIJA BiH

Gusta magla jutros smanjuje vidljivost na dionicama uz rijeke Savu, Vrbas, Drinu, Bosnu, Lašvu i Spreču, kao i širem području Sarajeva, Livna, Tomislavgrada, Grahova, Maglaja i Žepča.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraćaj se odvija dvosmjerno od 05 do 21 čas. U vremenu od 21 do 00:30 časova vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 časova saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraćaj odvija i na magistralnim putevima: Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica) i Lanište-Ključ.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na 11 graničnih prelaza – Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj. 

ASHA prodaja vozila