Početna Vijesti Stanivuković predat Tužilaštvu, osumnjičen za izazivanje nereda

Stanivuković predat Tužilaštvu, osumnjičen za izazivanje nereda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Draško Stanivuković, poslanik u Narodnoj skupštini RS, predat je Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu izazivanje nereda, potvrđeno je u PU Banjaluka.

Stanivukovića bi u naredna 24 časa trebalo da sasluša predmetni tužilac koji će potom donijeti odluku da li će mu predložiti mjeru pritvora ili će ga pustiti da se brani sa slobode. Prema Krivičnom zakoniku RS za izazivanje nereda predviđena je novčana ili kazna do tri godine zatvora.

Kako saznaje SrpskaCafe Stanivuković se tereti da je tokom skupova grupe „Pravda za Davida“ ugrožavao i podsticao na ugrožavanje sigurnosti prijeteći nasiljem direktoru Zavoda za sudsku medicinu RS dr Željku Karanu, te Đorđu Rađenu i njegovoj porodici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvještaju, koji je dostavljen tužilaštvu, navodi se i da je Stanivuković zajedno sa ostalim članovima grupe PzD kršio odredbe Zakona o javnom okupljanju RS, te spriječio održavanje koncerta Harisa Džinovića na parkingu kod „Kraša“ u Banjaluci.

– Osumnjičeni je učestvovao u pripremanju i realizaciji javnog skupa, te postavljanju zahtjeva grupe „Pravda za Davida“ da insistiraju, između ostalog, na ostavci ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača. Takođe, predlagao je napad na državne institucije, odnosno zgradu Radio-televizije Republike Srpske uz upotrebu nasilja – kaže izvor blizak istrazi.

Stanivuković je uhapšen juče ispred hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, kada je došao da zapali svijeću za ubijenog Davida Dragičevića.

PDP je danas pozvao institucije da puste Stanivukovića na slobodu, te da poštuju ljudska prava i zakone.

– Sve što se u posljednje vrijeme dešavalo je posljedica nerada institucija – rekao je šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini RS Perica Bundalo.

Njegova zamjenica Jelena Trivić naglasila da za sve nemile događaje u Banjaluci nisu krivi građani, nego oni koji nisu radili svoj posao.

– Broj uhapšenih za ubistvo je nula, a broj privedenih zbog protesta je 20. Vrh MUP koji je izdao naredbu da se hapse građani prekršio je Ustav – rekla je Trivićeva.

(Srpska Cafe)

ASHA prodaja vozila