Početna Politika Stanivuković: Ostavili su me bez prebijene pare

Stanivuković: Ostavili su me bez prebijene pare

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković poručio je da su amandmani skupštinske većine, predvođene SNSD-om, najveći ekonomski i finansijski udar na grad..

-Dostavljen je veliki broj amandamana, a skupštinska većina išla je do te mjere da niti jedan jedini projekat koji je predložila administracija nije ostavljen. Svaki naš projekat su izopštili, kao da uopšte nije bitan. Radi se o amandmanima koji iznose 15,5 miliona KM, što je dosadašnji maksimum. Ovi amandmani su njihov lični odraz mržnje prema meni, a samim tim i prema Banjaluci i njenim građanima. Sveteći se meni, uništavaju sve pred sobom – kazao je gradonačelnik u saopštenju za javnost.

Zaprepašćujuće, kako je kazao – to što su pokazali elementarno neznanje, te su skinuli sredstva predviđena za isplate po obavezujućim presudama prema Akvani, i to onih dugova koje su napravili prethodni direktori i prethodna gradska administracija. 

-Skinuta su sredstva za nabavku goriva za potrebe funkcionisanja Civilne zaštite i vatrogasaca. Koje su to štetočine, politički monsturim i idioti koji čine sve da unište Banju Luku – naglasio je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, sredstva su skinuli i sa stavki za održavanje higijene u gradu, ako i za održavanje puteva.

– Novac su stavili samo na one ustanove kojima upravljaju njihovi direktori, dok nijedan projekat gradske administracije nije podržan. Tako su skinuli su sredstva za vidikovac na Banj brdu, za završetak izgrdanje svlačionica FK Naprijed, projekat urbanih tržnica, šetalište i uređenje obale Vrbasa u Česmi, Banjoj Luci ne trebaju ni podzemni kontejneri ni reciklažna dvorišta, a sredstva su skinuli i sa stavke za obilježavanje božićnih i novogodišnjih praznika, Dana Republike, Dana grada i drugih manifestacija. Dakle, nemamo sredstva da isplatimo izvođače za obilježavanje Nove godine, što je najžalosnije.

Kako je naveo, iz rebalansa su prebacili sredstva za most u Docu.

-Stavili su 2,3 miliona KM za most u Docu, ali rebalans morate potrošiti do 31. decembra i kome da ih isplatimo kada ništa još nije urađeno. Takođe, traže da se isplate sredstva Elektroprivredi, Studentskom domu, ali ako treba da podržimo Studenski dom onda to treba da radi Grad sa svojim javnim nabavkama, a ne da sredstva prebacujemo republičkim ustanovama. Ovi su amandmani tri puta gori od svih prethodnih – zaključio je gradonačelnik.

Naveo je da su skinuta i sredstva za održavanje informacionog sistema i softvera za potrebe funkcionisanja Gradske uprave.

-To je ta krajnost u koju su išli – poručio je on.

Upitao je i da li su protiv toga da se osvijetli Kastel, objekat od velikog istorijskog i turističkog značaja.

-Vijekovima je u mraku, pa zar ne treba konačno da svijetli? Dva miliona KM nisu planirana samo za osvjetljenje, nego i za uređenje ovog objekta – naveo je gradonačelnik.

Govorio je i o podršci za gradnju teniske dvorane.

-Kada sam razgovarao sa predsjednikom Vlade Republike Srpske kazao sam da ćemo podržati gradnju teniske dvorane u Parku „Mladen Stojanović“, ali da tražimo da nam se ne diraju naši prihodi i u tom slučaju odvojićemo pet miliona KM. Nažalost, ako ovako stvari ostanu, uz našu najveću želju i htijenje koje imamo i pokazujemo, Grad Banja Luka ne može da učestvuje. Činjenica je da ja hoću, a skupštinska većina neće – kazao je on.

Kako je kazao, odgovor gradske administracije na ove amandmane biće jasan i precizan.

-Biću potpuno odgovoran i pozvati još jednom sve odbornike u Skupštini Grada, šefove klubova, predsjednike gradskih odbora na sastanak u Gradsku upravu sutra u 9.00 časova. Svjestan sam da ne može biti sve ijedan projekat koji sam zamislio, ali ne može ni ovako da se sve ijedan skine. Banjoj Luci se ne smije oduzimati ono što je njeno. Pozivam da se u tom prvacu pokuša iznaći rješenje – rekao je gradonačelnik.

Kako je kazao, za ove dvije godine većina u Skupštini nije predložila niti jedan projekat.

-Sve je bilo u cilju rasipanja sredstava, što više ne možemo dozvoliti. Koristim posljednju priliku da ih, do četvrtka kada Banja Luka treba da dobije strateške dokumente, pozovem na razgovor. Ukoliko nisu spremni na dogovor, ja samo mogu da na dan sjednice pozovem sve vatrogasce, radnike Akvane, korisnke Gradskog olimpijskog bazena i druge da dođu da izraze svoje nezadovoljstvo ovim skidanjem sredstava. Ja ne želim ovakav scenario, ali oni su nas stjerali u ćošak i moramo odgovoriti – zaključio je Stanivuković u saopštenju.

(BN Foto:A.Čavić)