Početna Zdravlje Šta znači biti dobro hidriran i koliko tečnosti nam je zaista potrebno?

Šta znači biti dobro hidriran i koliko tečnosti nam je zaista potrebno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unos dovoljne količine tečnosti je važan bez obzira da li se bavite sportom, putujete ili samo sjedite na suncu, a od ključne je važnosti i za zdravlje vašeg srca.

Održavanje hidriranosti organizma pomaže srcu da lakše pumpa krv kroz krvne sudove do mišića, što mišićima pomaže da funkcionišu efikasno.

“Ako ste dobro hidrirani, vaše srce ne mora da radi sa mnogo napora”, kaže dr John Batson, doktor sportske medicine i volonter Američke asocijacije za bolesti srca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dehidracija može da bude ozbiljno stanje koje može da dovede do problema od oteklih stopala ili glavobolje do bolesti opasnih po život kao što je toplotni udar.

Koliko tečnosti vam je potrebno?

“Šta znači biti dobro hidriran? Količina tečnosti koja je nekoj osobi potrebna zavisi od klimatskih uslova, odjeće koju nosi i intenziteta i trajanja vježbanja”, kaže dr Batson.

Osoba koja se obilato znoji treba da pije više tečnosti od nekoga ko se ne znoji toliko. Određena zdravstvena stanja, kao što su dijabetes ili bolesti srca, takođe mogu da znače da vam treba više vode. Osobe sa cističnom fibrozom imaju visoku koncentraciju natrijuma u znoju i takođe treba da vode računa da izbjegavaju dehidraciju. Isto tako, neki lijekovi mogu da djeluju kao diuretici, što dovodi do toga da organizam gubi više tečnosti.

Žeđ nije najbolji pokazatelj da treba da pijete vodu.

“Ako ste žedni, to znači da ste već dehidrirali”, kaže dr Batson i ističe da je najlakše obratiti pažnju na boju urina. Blijed i bistar urin znači da ste dobro hidrirani. Ako je urin taman, pijte više tečnosti.

Ako želite tačno da znate koliko tečnosti vam je potrebno, Batson predlaže da se izmjerite prije i poslije vježbanja, da biste vidjeli koliko ste izgubili putem znojenja. Ovo je naročito dobar način za sportiste koji treniraju u toplim ljetnim mjesecima.

“Svaki izgubljeni kilogram znoja treba da nadoknadite litrom vode”, kaže dr Batson i dodaje da nije neobično za sportistu koji trenira da izgubi 2,5 kilograma ili više znoja tokom treninga.

Ako se ne znojite tokom intenzivne fizičke aktivnosti, to može da bude znak da ste toliko dehidrirali da je došlo do iscrpljenosti zbog toplote.

Voda je najbolja

Za većinu ljudi, voda je najbolje što mogu da piju da bi ostali hidrirani. Izvori vode takođe obuhvataju hranu, kao što je voće i povrće, koji sadrže visok procenat vode.

“Zdravije je piti vodu tokom vježbanja, a po završetku pojesti zdravu užinu kao što su kriške narandže, banana ili šaka nesoljenog koštunjavog voća”, kaže dr Batson.

Ne samo za sportiste ili vježbanje

Hidracija nije važna samo tokom fizičke aktivnosti. Sjedenje na suncu po toplom ili vlažnom danu, čak i ako ne vježbate, takođe može da izazove potrebu za više tečnosti. Osobe sa srčanim problemima, stariji od 50 godina ili gojazne osobe takođe treba posebno da vode računa. Veoma je važno dobro voditi računa o hidriranosti i kada putujete.

Izvor: Life Content

ASHA prodaja vozila