Početna BiH Šta smišlja Dodik? Zakon o nepokretnoj imovini nije objavljen u službenom glasniku,...

Šta smišlja Dodik? Zakon o nepokretnoj imovini nije objavljen u službenom glasniku, a ostale odluke jesu

U srijedu, 28. decembra, na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske usvojen je niz odluka i zakona, između ostalog i sporni Zakon o nepokretnoj imovini RS-a. Međutim, jedino on nije objavljen u službenom glasniku entiteta, a što je preduslov da bi stupio na snagu.

Peta posebna sjednica NSRS-a je trajala dva dana i tokom nje je usvojen niz izmjena, odluka i zakona. U fokusu javnosti je bio zakon koji bi legalizovao upisivanje državne imovine u entitetsko vlasništvo, a koji je usvojen drugog dana zasjedanja.

Zbog tog zakona reagovali su brojni političari i javne osobe u BiH upozoravajući međunarodnu zajednicu da je na djelu otimanje državne imovine i udar na BiH. Čak se i koalicija Osmorka našla u krizi s obzirom na to da pojedini partneri (NES i SBiH) prijete izlaskom iz državne vlasti (Osmorka – HDZ BiH – SNSD) ukoliko ne uspiju obuzdati Milorada Dodika.

No, sudeći po Službenom glasniku RS-a, čini se da je Milorad Dodik već sam sebe obuzdao ili jednostavno čeka da vidi dalji razvoj situacije, svjestan svog nezakonitog ponašanja.

U posljednjem objavljenom službenom glasniku broj 132/2022 od 30. decembra prošle godine, objavljene su usvojene odluke sa sjednice NSRS-a. Ono što pak nije objavljeno, a usvojeno je jeste Zakon o nepokretnoj imovini RS-a. To je vrlo značajno s obzirom na to da u samom zakonu stoji da stupa na snagu osmi dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku. Prije objavljivanja u službenom listu, Dodik mora donijeti i ukaz, a za što mu ističe rok sutra.

Moguće je da Milorad Dodik čeka dalji razvoj situacije, čeka da vidi da li će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a povući vitalni nacionalni interes, kao i to da li će rezultat tog glasanja biti negativan po njega, što je malo vjerovatno.

Ranije su članovi Vijeća naroda RS-a iz bošnjačke kvote kazali za Klix.ba da će sjednice kolegija te Vijeća na kojima će odlučivati o VTI biti održane u srijedu, 4. januara, odnosno prvog radnog dana ove godine. Jasno je da sa ovim postupkom ne smiju odugovlačiti kako bi ostavili dovoljno prostora i drugim instancama da djeluju ukoliko oni ne uspiju spriječiti stupanje zakona na snagu. A, ovo neobjavljivanje usvojenog zakona, definitivno će i međunarodnoj zajednici dati nešto više vremena za djelovanje.

SDA-ov Ramiz Salkić iz NSRS-a za Klix.ba kaže da je zakon još uvijek u proceduri usvajanja, a da će vjerovatno biti objavljen tek nakon završene procedure u Vijeću naroda RS-a.