Početna BiH Šta se sprema Republici Srpskoj? Ide niz preporuka prema Republičkom štabu –...

Šta se sprema Republici Srpskoj? Ide niz preporuka prema Republičkom štabu – ” Na osnovu iskustava od ranije”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske predložiće set preporuka Republičkom štabu za vanredne situacije kako bi na što bolji način sanirali pogoršanu epidemiološku situaciju, rekao je danas direktor Instituta Branislav Zeljković.

On je istakao da će set preporuka biti formiran na osnovu iskustava od ranije, ali i podataka relevantnih ustanova o trenutnom uticaju virusa korona.

Zeljković je rekao da je Institut dao zadatak predstavnicima ministarstava i zdravstvenih ustanova Srpske da razmotre uticaj trenutne epidemiološke situacija na zdravlje građana, ali i sve druge sfere života, kako bi se definisale preporuke za Republički štab za vanredne situacije u kom pravcu treba ići sa mjerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Treba imati na umu da postoji širok dijapazon mjera, ali da određene mjere ili nisu primjenjive ili ne daju rezultate”, rekao je Zeljković novinarima u Banjaluci.

Zeljković je napomenuo da Srpska stalno radi na proširenju kapaciteta za smještaj pacijenata pozitivnih na virus korona, a koji zahtijevaju zdravstvenu zaštitu.

“Jedan dio svojih kapaciteta dao je na raspolaganje i Zavod `Dr Miroslav Zotović`, gdje postoji mogućnost i priključenja osoba na kiseoničku terapiju, a dostupan je i određen broj kreveta”, rekao je Zeljković.

Banja Luka

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da Gradski štab za vanredne situacije zasjeda u kontinuitetu, da se mjere donose sistematski i da se nada da će se, uz postojeće mjere i disciplinu građana, ova situacija uspješno prebroditi.

Kako je kazao, s mjerom su donesene sve mjere, koje mogu sačuvati zdravlje naših sugrađana ali i privredu, te je potrebno da ih se svi zajedno pridržavamo.

Sa današnje konferencije sa novinare, kako je kazao, Banja Luka šalje molbu Republičkom štabu za vanredne situacije da se obrati pažnja na granične prelaze odnosno ulazak ljudi u Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu bez PCR testa.

-Ta uputa je poslata Republičkom štabu koji dalje treba da koordinira ovo pitanje sa institucijama na nivou BiH – kazao je Stanivuković, ističući da je Banja Luka ovim itekako pokazala ozbiljnost i autoritet.

On je istakao da je veliki pritisak na Banju Luku da se zatvore ugostiteljski objekti, škole, privreda.

-Šta vrijedi zatvoriti najveći grad ako njegovi građani mogu lako otići do Čelinca, Kotor Varoša, Prijedora, Gradiške – upitao je on, ističući da Banja Luka neće samostalno da uvodi restriktivnije mjere bez koordinacije sa okolnim lokalnim zajednicama.

6yka.com

ASHA prodaja vozila