Početna Zanimljivosti Šta se pjeva po narodnim feštama: “Nema kralja, nema Tita, sve se...

Šta se pjeva po narodnim feštama: “Nema kralja, nema Tita, sve se kod nas Dodik pita”

Najviše interesantnih pjesama na Kočićevom zboru upućeno je ili posvećeno političarima, ali nisu manje živopisni ni stihovi erotsko – bećarske tematike.

Kočićev zbor je završen, ali se i danas prepričavaju zgode i na društvenim mrežama dijele klipovi snimljeni na zborištu, pogotovo oni sa prigodnim muzičkim sadržajem.

– Cijela Srpska Republika voli Željku i Dodika – orilo se pod šatorom, u kojem su gostovali Dodikovi partijski drugovi.

Posebno oduševljenje su izazvali stihovi: “Nema kralja, nema Tita, sve se kod nas Dodik pita!”

Ali, to nije sve. I drugi su kadrovi vladajuće partije dobili svojih pet minuta zboračke slave.

-Gledam redom sve poznata lica, među njima Srđan Mazalica – pjevali su krajiški muzičari.

Pjevali su, itekako, i o “Đajić Vladi, direktoru koji puno radi”.

– Nema niko od Đajića preči, on svoj narod i štiti i liječi! Oj doktore, naša mila diko, tebe voli malo i veliko – odjekivalo je pod jednim od najposjećenijih šatora.

Hit zbora bila je pjesma “svaka bi fukara da ubije vuka”, pogotovo što je zgodna za svaku priliku i svakog političara, i iz pozicije i iz opozicije.

– Čuvaj mi se sine, stara majka kuka, svaka bi fukara da ubije vuka- stihovi su sa kojima su pod šatorima dočekivani i Milorad Dodik i Draško Stanivuković i Goran Selak.

U šatoru kod Rade Božića, koji je inače predsjednik Mjesnog odbora SNSD Stričići, ovom su pjesmom dočekivali i slavili sve političare redom – kako se koji pojavio. I nisu gledali na stranačku pripadnost.

O Drašku Stanivukoviću Krajišnici još nisu ispjevali prigodnu pjesmicu, ali je za pozdrav gradonačelniku Banjaluke dobro poslužila i ona: “Romanija gora širi svoje ruke, a za Srpsku kuca srce Banjaluke.”

U šatorima su dobro dočekane i perjanice Ujedinjene Srpske Milan Petković i Siniša Vidović.

“Samo za Sinišu Vidovića i njegovo društvo” otpjevano je nekoliko krajiških pjesama u stilu “nema raja bez rodnog kraja”.

Ali, ovu popularnu numeru muzičari su znali okrenuti i na šalu, pogotovo nakon što su političari otišli za svojim poslom, a narod se raspojasao.

– Nema raja, bez luka i jaja – pjevao je jedan od muzičara u prepunom šatoru.

Uz razne patriotske i zavičajne, bilo je, naravno, i pjesama erotske konotacije i onih u slavu rakiji.

– Pijana je, ali ne krivuda, blago kući u koju se uda – orilo se pod šatorom, i to, gle slučajnosti, baš u trenutku kad je tuda prolazila djevoja u crnoj majici sa natpisom: “teško poslu, koji mene čeka”.

Stihovi “hajde samnom na Manjaču da se čudom čudiš, mrtav pijan legneš živ i zdrav se budiš”, kao i oni “ti se kupaj u moru, a ja ću u pivi, sve što volim na Manjači živi”, već su klasika zboračkog repertoara.

Ali, ove godine je publici bila posebno draga pjesma u kojoj raspojasani bećar kuka što mora “stalno milovati jednu” i to u Banjaluci poznatoj po buljuku žena.

– Šta mi vrijedi statistika stara, sedam žena na jednog bećara! Banjaluko, pitam te i gledam, gdje je meni mojih sedam – pjevali su uglas i muzičari i publika, pa i djevojke razgaljene hladnim pivom.

Sa razglasa se često orila i jedna popularna pjesma, koja nije nimalo politički korektna, pogotovo u zemlji potpisnici Istanbulske konvencije.

-Oženiću Švabicu, bogata je baba, pa kad umre da penziju naslijedi baraba – pjevali su kršni Krajišnici.

Ovaj “hit” Goci benda nedavno je emitovan i u Jutarnjem rogramu RTS-a nakon čega su uslijedile kritike javnosti.

Srpskainfo