Početna Politika Šta piše u odluci kojom je CIK Ujedinjenoj Srpskoj zabranila učešće na...

Šta piše u odluci kojom je CIK Ujedinjenoj Srpskoj zabranila učešće na izborima (FOTO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedinjenoj Srpskoj večeras je dostavljena odluka CIK BiH kojom je toj partiji zabranjeno da učestvuje na lokalnim izborima, saznaje Srpskainfo.

Partija ima rok od dva dana da podnese žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

U Odluci, CIK se poziva na član 6.7. koji joj daje pravo da izriče novčanu kaznu do 10.000 KM kao i kaznu poništenja ovjere političke stranke za učešće na izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Poništava se ovjera političke stranke Ujedinjena Srpska za učešće na Lokalnim izborima 2020. godine jer je odgovorna što je u video zapisu objavljenom na društvenim mrežama Tviter i Fejsbuk, koristila jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršila odredbe člana 1.13, a u vezi sa članom 7.3 stav (1) tačka 7) Izbornog zakona BiH, te joj se naređuje uklanjanje predmetnog videa sa društvenih mreža – piše, između ostalog, u odluci u koju smo imali uvid.

Član 7.3 stav (1) tačka 7) Izbornog zakona BiH već ranije je pominjan i on kaže da kandidatima i pristalicama političkih stranaka, listi nezavisnih kandidata, listi pripadnikanacionalnih manjina i koalicija, kao i nezavisnim kandidatima i njihovim pristalicama nije dozvoljeno “koristiti se jezikom koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje”.

Međutim, novo je što CIK smatra da je US prekršila član 1.13. a u njemu piše: “Prijava za ovjeru za učešće na izborima uključuje izjavu, potpisanu od predsjednika političke stranke,koalicije ili nezavisnog kandidata, da će se ta politička stranka, koalicija ili nezavisni kandidat u svojimaktivnostima pridržavati Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini”.

U prevodu, CIK smatra da se US nije držala Opšteg okvirnog sporazuma za mir, poznatijeg kao Dejtonski mirovni sporazum.

srpskainfo.com