fbpx

Šta penzionerima donosi novi Zakon o PIO-u?

Prijedlog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju usvojen je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH sa 51 glasom.

Šta novi zakon u praksi donosi budućim i postojećim penzionerima?

Bodovni sistem je nešto što su već usvojile sve zemlje koje imaju sličan sistem. Koeficijent za obračun penzija je 14 KM.

Primjer: Osoba koja je 40 godina imala prosječnu plaću, imat će 40 bodova. To znači da će ta osoba imati penziju 560 KM.

S više bodova će ta osoba imati veću penziju, a s manje bodova manju penziju. S tim da treba naglasiti da je donja granica 326 KM.

Treba naglasiti da će osobama koji su penzionisani do 31. jula 1998. penzije biti povećane za 10 posto, a onima koji su penzionisani do 31. decembra 2007. penzije će se uvećati za pet posto, piše Dnevni avaz.

Ono što je bitno penzije će se usklađivati jednom godišnje, što do sada nije bio slučaj, a to je bio i najveći problem postojećeg sistema.

Podsjetimo, usklađivanje penzija bilo je isključeno intervencijom OHR-a 2001. godine. Sad se penzije ponovo usklađuju i to po koeficijentu, prema poznatoj švicarskoj formuli. Buduća vrijednost će se usklađivati prema porastu plaća.

U usvojenom zakonu osnovna granica je 40 godina radnog staža.

Šta ako radnik nema 40 godina staža?

Radnik koji nema 40 godina staža ima mogućnost da ide u starosnu penziju za šta je neophodno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Do sada je bilo potrebno 20 godina.

Zakon omogućava ponovo prijevremeno penzionisanje, ali s postepenim podizanjem granice staža.

Granice životne starosti definitivno ostaje 65. Staž od 35,5 za muškarce i 30,5 za žene će ići do 40 godina. Naravno, svake godine će se pomjerati za pola godine.

Fokus

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila