Početna Politika Šta mislite o Nenadu Nešiću kao kandidatu za novog ministra bezbjednosti u...

Šta mislite o Nenadu Nešiću kao kandidatu za novog ministra bezbjednosti u BiH?

Nenad Nešić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS), u opticaju je za novog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, kazao je izvor blizak vrhovima stranaka koje će činiti novu vlast.

Nešić je vodio nezavisnu izbornu kampanju pod motom “Treći put”, te je u tom periodu jednako kritikovao i vlast i opoziciju u RS.

No, nakon izbora se priklonio pobjedničkim strukturama predvođenim SNSD-om Milorada Dodika.

Ono što je zanimljivo jeste da je Nešić političar koji se dugo dovodi u vezi sa brojnim istražnim radnjama, pa čak i sa aplikacijom Sky koja je predmet istrage. Međutim, kako politički rasplet trenutno izgleda Nešić bi u novom sazivu Vijeća ministara trebao voditi sektor državne sigurnosti.

Sigurnost je jedan od resora koji su, prema dogovoru, pripali SNSD-u u novoj raspodjeli vlasti.

Od četiri ministra iz RS-a, tri sigurno idu SNSD-u i koaliciji, a oko jednog ministra iz RS bi se trebali dogovoriti Osmorka i SNSD.

Nova vlast privodi kraju podjelu resora, Konaković najizglednije preuzima vanjske poslove

SNSD će dobiti ministarstvo sigurnosti, vanjske trgovine i finansija, dok će HDZ dobiti ministarstvo pravde i civilnih poslova.

Osmorka bi trebala dobiti ministarstvo vanjskih poslova, odbrane i prometa i komunikacija. Novi ministar vanjskih poslova bit će predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Zukan Helez (SDP) trebao bi biti novi ministar odbrane, javlja Klix.