Početna Prijedorski region ŠTA KAŽE STRUKA: Kako u ovim okolnostima sačuvati mentalno zdravlje?

ŠTA KAŽE STRUKA: Kako u ovim okolnostima sačuvati mentalno zdravlje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemija virusa korona izmijenila je naše navike. Ono što nam je nekad bilo normalno, preko noći postalo je nepoželjno, čak i kažnjivo. Život teče dalje, ali svako od nas sve to prihvata na drugačiji način. Mentalno zdravlje u ovoj situaciji predstavlja odraz svega onog što nam se dešava, dok je mentalna snaga izlaz iz problema u kojem se nalazimo, kaže Vanja Dejanović, psiholog u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja Prijedor.

– Trenutnu krizu najlakše je prebroditi usmjeravajući se na ono što je u ovom trenutku optimistično. Razmišljati šta je ono što možemo poduzeti da bi bili jači pred “nepoznatim neprijateljem”. Razmišljati u pravcu da će ishod ove nepredvidive situacije biti naše ozdravljenje, da će naše zdravlje ostati sačuvano i da će na kraju sve biti u redu. Pozvati se na sve ono što je potvrda da nije sve tako strašno, kao što u ovom momentu izgleda – poručila je ona.

Svi smo mi, kako kaže Dejanovićeva, pred nekim nepoznatim okolnostima, koje stvaraju osjećaj nepovjerenja, nesigurnosti i bespomoćnosti. A sve to, priznaćete, utiče na našu psihu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ljudi koji su zastrašeni i koji, da tako kažem, iščekuju mogućnost obolijevanja su najviše u Centar dolazili sa problemom zabrinutosti, ne samo za sebe, nego i za druge. Kada obole, pacijenti nam se obraćaju u smislu da im je potrebna podrška u toku liječenja, ali i da prevaziđu okolnosti izolacije, koje stvaraju utisak isključenosti iz svega, zatvorenosti, oduzimanja slobode i na kraju, jednog sigurnog života – poručila je Dejanovićeva.

A sve kreće od pojedinca. Zato svojim ponašanjem budimo primjer svojoj porodici i poznanicima, posebno starijima i djeci. I ne zaboravimo da ovo vrijeme otežanih životnih okolnosti ima svoj početak i svoj kraj.

kozarski.com