fbpx

Šta kada dijete neće u vrtić

Šta se dešava? Vaša kćerka je do jučer rado išla u vrtić, sada se svako jutro pretvorilo u pravu noćnu moru. Ne dozvoljava da je obučete, vrišti, neće više na tutu. Izluđuje vas! Šta da radite?

Pokušajte sami otkriti o čemu je riječ. Najprije odgovorite na pitanje da li su se u vašem životu desile neke značajne promjene. Selidba? Razvod? Dolazak nove bebe u porodicu? Jer, budite sigurni vaša kćerkica je zbog nečega nesretna i uznemirena i šta drugo da radi osim da to pokaže na jedan jedini način koji zna.

Ukoliko problem ne leži u kući, u nekom od navedenih razloga, potražite rješenje problema u vrtiću. Porazgovarajte sa odgajateljima, možda su oni primijetili promjene, možda je riječ o svađi sa drugom djecom. Možda bi vam iznenadna nenajavljena posjeta vrtiću mogla dati odgovore na vaša pitanja.

Ukoliko se uvjerite da je i u vrtiću sve u redu, pokušajte sa nešto ranijim ustajanjem, pokušajte provesti malo više vremena sa kćerkom prije nego je odvedete u vrtić, tako ćete joj olakšati odvajanje od vas. Dajte joj svoju fotografiju da je ponese u vrtić i ponovite joj da ćete vrlo brzo doći po nju. Ipak je riječ o boli zbog odvajanja od vas.

Činite sve što će doprinijeti da osjeća da vam je bliža, zagrlite je, otiđite s njom na posebna mjesta u gradu, ponavljajte joj da je volite, jer to zasigurno pomaže. Ukoliko ne uspijete riješiti problem na ovaj način, posavjetujte se sa ljekarom, on će predložiti moguća rješenja.

 

Dnevni avaz

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila