Početna BiH Šta je sve otkrila aplikacija SKY i zbog čega se hapse brojni...

Šta je sve otkrila aplikacija SKY i zbog čega se hapse brojni policajci i kriminalci u BiH

Denis Stojnić, MMA borac (mješavina borilačkih vještina) i vlasnik ugostiteljskih objekata u centru Sarajeva, posljednji je privedeni u predmetu koji je Tužiteljstvo BiH otvorilo na osnovu dešifriranih SKY poruka

Više desetaka osoba koje su osumnjičene za trgovinu drogom, oružjem i ubistvima iz istraga o korištenju mobilnih uređaja SKY i ANOM uhapšeno je u Bosni i Hercegovini u proteklih godinu dana.

Među njima su policijski službenici, osumnjičenici za trgovinu drogom, oružjem, prostitucijom. Neki od njih su koristili te uređaje, a poruke koje su razmjenjivali preko njih su dešifrirale strane policijske agencije.

Dostavile su ih Tužiteljstvu BiH koje je pokrenulo istrage u okviru kojih je policija uhapsila, pored ostalih, glavnog policijskog inspektora MUP-a Republike Srpske, službenika državne policije koji je štitio zgradu Predsjedništva BiH, te šefa regionalnog ureda Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

“Među tim osobama bilo je više od deset policijskih službenika iz različitih policijskih i sigurnosnih agencija, te jedan sudac. Na predmetima SKY i ANOM radi osam tužitelja, koji surađuju s partnerskim institucijama u BiH, zemalja regije, Europe i svijeta”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Boris Grubešić, glasnogovornik državnog tužiteljstva.

Prva policijska akcija po naredbi državnog tužiteljstva je izvedena u novembru 2021. godine nakon što je EUROPOL dostavio dešifrirane poruke iz ovih uređaja BiH.

Tri mjeseca kasnije, Dragan Lukač, ministar unutarnjih poslova rs, bh. entiteta čija policija je prva počela s hapšenjima, saopćio je početkom februara ove godine da je više od 2.000 građana BiH koristilo SKY uređaje.

“Svima koji su ih koristili predlažem da sami dođu i da se predaju, ispričaju šta su radili, jer će policija prije ili kasnije doći do njih”, kazao je Lukač 2. februara, dan nakon policijske akcije u kojoj je, na osnovu dešifriranih SKY poruka, privedeno 19 osoba i zaplijenjeno više od 400 kilograma droge.

Razbijena Keljmendijeva grupa u Sarajevu

Denis Stojnić, MMA borac (mješavina borilačkih vještina) i vlasnik ugostiteljskih objekata u centru Sarajeva, posljednji je privedeni u predmetu koji je Tužiteljstvo BiH otvorilo na osnovu dešifriranih SKY poruka.

Stojnića je u subotu, 28. oktobra, policija dočekala na Sarajevskom aerodromu po povratku iz Nizozemske. Sumnjiči se za navođenje na međunarodnu prostituciju.

Stojnić je kum Elvisa Keljmendija, koji je priveden u policijskoj akciji 12. jula 2022. godine, također u okviru istrage koja je pokrenuta na osnovu korištenja SKY uređaja.

Elvisov, njegov otac Naser Keljmendi i cijela uža porodica su na “crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država.

U sklopu policijske akcije ranije je priveden i Admir Arnautović “Šmrk”, vlasnik više objekata u Sarajevu. Sumnjiči ga se za neovlašteni promet opojnim drogama, pranje novca, nasilničko ponašanje i nanošenje teških tjelesnih povreda. Nakon Arnautovića priveden je i njegov advokat Zlatko Ibrišimović kojeg se sumnjiči za pranje novca.

Pored ostalih, u ovoj akciji su privedeni i Adis Prašović, viši inspektor u sektoru kriminalističke policije u Sarajevu, te policajac Amer Selak. Sumnjiči ih se za pranje novca, primanje dara, te pomoć počinitelju krivičnog djela.

U sklopu istrage pokrenute na temelju dešifriranih SKY poruka, priveden je i Fahrudin Gačanović, službenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Gačanovićevog kolegu iz Direkcije Miloša Popovca lišili su slobode na radnome mjestu, dok je osiguravao zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu. Sumnjiči ih se za suradnju s kriminogenim osobama.

Droga, prostitucija, ubistvo policajca

Sredinom novembra 2021.godine, nakon dešifriranja SKY poruka, priveden je i Bojan Cvijetić, bivši savjetnik nekadašnjeg državnog ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Tada je uhapšen i Mladen Milovanović, inspektor MUP-a Republike Srpske. Terete se, pored ostalog, za trgovinu drogom i pomoć kriminogenim osobama.

U istom mjesecu privedeno je šest osoba i zaplijenjeno više od tristo kilograma droge. Neki od privedenih sumnjiče se za pranje više od dva miliona eura kroz kupovinu nekretnina i skupocjenih automobila širom BiH.

Pripadnici SIPA priveli su 13. aprila 2022. u Bijeljini Jovana Savića, suca bijeljinskog Osnovnog suda. Tužiteljstvo BiH tereti ga za “primanje mita za odavanje službene tajne”, odnosno suradnju s osumnjičenim za organizirani kriminal. Osim suca Savića u akciji privedeno je još 17 osoba zbog šverca narkotika.

Istovremeno, službenici MUP-a RSpriveli su krajem marta 2022. Dalibora Railića kojeg se, prema navodima Tužiteljstva BiH, povezuje s teškim ubistvom načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića.

Priveden je i Dejan Jurišić, policajac iz Prijedora. Njega se sumnjiči da je imao informaciju da se sprema ubistvo načelnika Bašića, kao i o osobama koje pripremaju ubistvo, ali da je nije prenio nadležnim. Umjesto zaštite građana, kako je navedeno u optužnici, održavao je kontakte s kriminogenim osobama.

Zbog kontakata s osumnjičenim kriminalcima, u avgustu ove godine priveden je i Nedeljko Lubara, glavni inspektor MUP-a rs. Istog mjeseca slobode je lišen i Robert Radonjić, šef ureda Obavještajno-sigurnosne agencije BiH u Banjoj Luci.

U SKY prepiskama se pojavilo i ime državne tužiteljice Diane Kajmaković koja je radila na predmetu koji se bavi SKY uređajem. Premještena je s tog predmeta u odjel za ratne zločine, a potom je stavljena na američku “crnu listu”. Protiv nje je pokrenuta i disciplinska tužba, te je suspendirana.

Još nema optužnica

Europska komisija je u svom posljednjem izvještaju u oktobru ove godine zatražila podizanje prvih optužnica koje se odnose na SKY i ANOM.

“Od tužitelja se očekuje da efikasno finaliziraju istrage o slučajevima korupcije srednjeg i visokog nivoa koji proizlaze iz komunikacije putem SKY aplikacije”, navodi se, pored ostalog, u izvještaju.

Novoimenovani glavni državni tužitelj Milanko Kajganić najavio je u intervjuu za RSE nekoliko optužnica iz ovih predmeta do kraja ove godine.

Što su ANOM i SKY?

ANOM je trebala biti “neprobojna” usluga koja je uključivala posebnu aplikaciju i mobilne uređaje. Zapravo su je napravili i distribuirali FBI i Australska savezna policija (AFP). Prema zvaničnim podacima FBI-ja, u maju 2021. godine, takve uređaje je koristilo oko 11.800 osoba.

Prema podacima Europola prikupljeno je oko 27 miliona poruka koje su razmjenjivali kriminalci iz više od stotinu zemalja.

Dio poruka u ovim uređajima su dešifrirali američki FBI i Europol, te ih proslijedili lokalnim policijama.

Uređaj SKY ECC je imao više od 117.000 korisnika. Za razliku od ANOM-a, ovu kanadsku aplikaciju su početkom 2021. razotkrile belgijska, nizozemska i francuska policija.

Američke i europske policijske agencije prikupile su oko milijardu poruka, od čega je polovina dešifrirana do aprila 2021.

Američki FBI, australski AFP i Europol su dio dešifriranih poruke iz ANOM-a i SKY ECC-a proslijedile policijskim agencijama i tužiteljstvima širom svijeta.