Početna Region Šta je sve danas potpisano između Srbije i Rusije?

Šta je sve danas potpisano između Srbije i Rusije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sastanka srpske i ruske delegacije, koju predvode predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i ruski Vladimir Putin, svečano je razmijenjeno više od 20 sporazuma.

Osim potpisanih sporazuma, razmijenjeni su i memorandumi, ugovori i protokoli o budućoj saradnji dvije zemlje.

Među najznačajnijim sporazumima je onaj koji se tiče korišćenja atomske energije u mirnodopske svrhe koji su parafirali generalni direktor “Rosatoma” Aleksej Lihačov i ministar zadužen za inovacije u Vladi Srbije Nenad Popović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na spisku važnih dokumenata koji su se našli na stolu su i memorandum o razumijevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti razvoja digitalnih tehnologija, kao i memorandum o razvoju inovacija u sektoru električne energije.

Važan dokument overen potpisima je i onaj koji se odnosi na rusko-srpsku saradnju u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirne svrhe, na koji je svoj potpis stavio generalni direktor “Roskosmosa” Dmitrij Rogozin.

Ugovor vrijedan 230 miliona evra potpisali su danas generalni direktor RŽD Internešenel Sergej Pavlov i generalni dirketor Infrastrukture Železnice Srbije Miroljub Jevtić u prisustvu potpredsjednice Vlade i ministarke saobraćaja, građevinarstva, infrastrukture Zorane Mihajlović.

Ugovor se tiče projektovanja i izvođenja radova na izgradnji željezničke infrastrukture Srbije i izgradnji jedinstvenog Dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji između kompanija Infrastruktura Železnice Srbije i RŽD Internešenel.

Ministri rada Rusije i Srbije, Maksim Topilin i Zoran Ðorđević, potpisali su administrativni sporazum o socijalnom osiguranju, protokol o razmjeni ratifikacionih povelja, o socijalnom osiguranju, kao i memorandum o međusobnom razumijevanju i saradnji u oblasti socijalne zaštite.

Povećanje kapaciteta hidroelektrane “Ðerdap 2”, između kompanija “Silovije mašini” i “Elektroprivrede Srbije”, kao i memorandum o rusko-srpskoj saradnji u sektoru električne energije, takođe su pečatirani.

Kada je riječ o lokalizaciji industrijskih proizvoda u Srbiji uz učešće ruskih kompanija, memorandum o razumijevanju su potpisali dva ministra, ministar privrede Goran Knežević i ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov.

Takođe, važni sporazumi su potpisani sa kompanijom NIS, između ostalih, memorandum o strateškoj saradnji Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose MIP Rusije.

Na listi dokumenata su i memorandum o strateškoj saradnji između Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas i NIS.

U sferi bilaterale, na spisku je Plan konsultacija između MSP Srbije i Ministarstva inostranih poslova Rusije za 2019-2020. godinu, zatim, zajednička izjava o saradnji u realizaciji projekta izgradnje regionalnog Centra za nuklearne tehnologije na teritoriji Srbije, Protokol razmjene instrumenata o potvrđivanju Sporazuma između Ruske Federacije i Republike Srbije o socijalnoj sigurnosti…

U oblasti inovacija i tehnološkog razvoja između Vlade Srbije i Fonda “Skolkovo” potpisan je Memorandum o razumijevanju, o uzajamnom razumijevanju između Vlade Srbije i Autonomne nekomercijalne organizacije Agencija strateških inicijativa.

Između Gasprom eksporta i Srbijagasa potpisan je memorandum o razumevanju za razvoj projekta proširenja kapaciteta PSG Banatski dvor.

Tu su i dokumenta iz oblasti gasne privrede, razvoja proizvodno-distributivne infrastrukture cjevovodnog i tečnog prirodnog gasa, o srpsko-ruskoj saradnji u oblasti razvoja inovacija u sektoru elektroenergetike između Vlade Srbije i akcionarskog društva “Rošeti”.

Takođe, posjeta ruskog predsjednika bila je prilika da se parafira Sporazum o saradnji između Fonda za direktne investicije Ruske Federacije i Razvojne agencije Srbije, memorandum o saradnji između Univerziteta u Novom Sadu i Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas “Gubkin”, kao i dogovor PAO “Silovije mašini” i “EPS”-a o rekonstrukciji hidroelektrane Ðerdap-2…

Sberbank Srbija je sa kompanijom Telekom potpisala memorandum, kao i Univerzitet u Beogradu i Sanktpeterburški rudarski univerzitet.

Potpisi su se nizali i na Zajedničkoj izjavi između Vlade Rusije i Vlade Srbije o osnivanju i uslovima delatnosti kulturno-informativnih centara, Memorandumu o saradnji između Univerziteta u Beogradu i Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa – Univerzitet MGIMO, zatim na memorandumu o razumijevanju između Ministarstva odbrane Srbije i Kamaza, kao i na brojnim protokolima sa ruskim kompanijama koje su došle u Beograd.

ASHA prodaja vozila