Znate da mogu biti ljubazan. ali i vrlo oštar. Neke stvari ću sigurno uraditi i mogu uraditi”, ali ovako neće moći ubuduće, poručio je visoki predstavnik

Govoreći o 9. januaru Visoki predstavnik je na programu N1 kazao kako je to manifestacija koja nije u skladu s Ustavom i da je pravna država ta koja to mora objasniti.

“Nemam ja ništa protiv toga da RS i FBiH imaju neki svoj dan koji će slaviti. Mislim da se nekim naredbama odozgo ne može napraviti da nešto stvarno funkcioniše, to mora rasti odozdo, iz baze. Mislim da su u posljednje vrijeme stvari postale bolje i nadam se. Nije dovoljno pisati pisma i davati nekakve jake izjave kakve sam čuo iz Banjaluke ili od gradonačelnika Istočnog Sarajeva. Ali, nemojte podcjenjivati ni pitanje kandidatskog statusa BiH za EU. BiH mora prihvatiti evropske standarde i mi ćemo malo – pomalo raditi strpljivo na tome. Obećavam da imamo čitav niz ideja koje želimo provesti pa ćemo vidjeti kako će se to dalje razvijati. Vrlo sam ubijeđen da će sljedeći 9. januar izgledati drugačije. Nije bitno je li to 9. januar, 1. mart ili neki drugi dan”, kazao je Schmidt za N1.

Kazao je kako se informisao o manifestaciji u Istočnom Sarajevu, te da na njoj nije bilo građana Istočnog Sarajeva već su ljudi stizali autobusima.

“Nije bila toliko uspješna ta manifestacija. Razgovarao sam i s Majkama Srebrenice da postignemo da ne bude pogrešnih izjava. Znate da mogu biti ljubazan. ali i vrlo oštar. Neke stvari ću sigurno uraditi i moću uraditi”, poručio je visoki predstavnik u Pressingu.

Na Dodikove komentare da mu Schmidt ne može ništa, odgovorio je: “Neka govori i neću mu ništa. On mora odgovoriti svom zadatku za BiH. Spreman sam za saradnju. Ako to ne funkcioniše, ako se radi protiv BiH, onda to nije dobro. Samo to pitanje koje se pojavljuje 9. januara – čak ni srbijanski predsjednik države ne podržava to. On je 9. januara rekao da priznaje teritorijalni integritet BiH, a to ne znači da RS pravi sama za sebe nego cijela država. To mora vidjeti i Dodik i razmisliti o tome ne bi li trebao pogledati šta se u regiji događa prije nego da Putinu odlikovanje. Zamislite neko ko je agresor, ima hiljade ljudskih života na sebi, daje se njemu orden”.

Istakao je kako se “Dodik mora shvatiti kao dio BiH”, a da se “stvari poput 9. januara moraju promijeniti ne zato što on možda ne voli Dodika već da on to mora vidjeti sam iz tog vremena.

“9. januara je praktično nastao na žrtvama, teretu koji nose žrtve Srebrenice. Ne mogu dopustiti da se to događa. On je predsjednik RS, nije predsjednik Srba, već multietničkog entiteta u BiH. U njemu su i Bošnjaci i Hrvati. Mi ćemo u međunarodnoj zajednici zbog toga u narednom vremenu pokrenuti odrađene stvari, za ljude koji su od 1991. do 1995. trpili, da ćemo za njih nešto uraditi. Imam neke stvari već u glavi po tom pitanju, nećemo popuštati”, podcrtao je.

 

Buka