Poskupljenja su počela krajem 2021. godine i dešavala su se kontinuirano, da bi dostigla 27 posto

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske mogu se dobiti i besplatne pelene drugog proizvođača, ali je problem u tome, kako navode, što nisu dovoljno kvalitetne. Ne objašnjavaju zbog čega su pelene koje se dobijaju uz doplatu tako drastično poskupjele, ali napominju da analiziraju stanje na tržištu i pregovaraju sa dobavljačima medicinskih sredstava, kako bi uskladili cijene.

DRUGI PROIZVOĐAČ

– Kada je riječ o cijeni pelena za odrasle, ovo medicinsko sredstvo finansiramo po cijeni od 0,68 KM po komadu, koja je definisana u cjenovniku. Sve apoteke koje imaju ugovor sa FZO-om RS-a su obavezne da imaju pelene za odrasle po toj cijeni i da osiguranika informišu o tome. Ukoliko osiguranik želi pelenu nekog drugog proizvođača, koja je skuplja od one koju pokriva Fond, ostavljena je mogućnost da može da doplati razliku, kazali su u Fondu.

U Federaciji BiH, tačnije Kantonu Sarajevo, slične probleme dijele pacijenti sa posebnim potrebama, ali i djeca sa poteškoćama u razvoju. Osigurana lica, nakon što im Zavod utvrdi pravo na pelene, mogu ih podići u jednoj od specijaliziranih trgovina za medicinska sredstva/apoteka sa kojima Zavod ima potpisan ugovor.

– Ako osigurano lice nabavi medicinsko sredstvo kod isporučioca sa kojim Zavod nema zaključen ugovor, troškove nabavke snosi u cijelosti, uz mogućnost refundacije sredstava do iznosa učešća Zavoda za predmetno medicinsko sredstvo, navode iz Zavoda.

Tako je u ovoj godini od 1. januara do 16. avgusta 3.120 osiguranika ostvarilo pravo na pelene, što je na mjesečnom nivou količina do 90 komada.

Oslobođenje