Početna BiH Šta bi pristupanje malom Šengenu značilo za BiH?

Šta bi pristupanje malom Šengenu značilo za BiH?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedništvo BiH će na prijedlog srpskog člana Milorada Dodika na narednoj sjednici odlučivati o pristupanju BiH inicijativi mali Šengen. Ekonomisti i privrednici saglasni su – puna sloboda kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala sa zemljama regiona doprinijela bi ekonomskom razvoju.

U Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, koje su najdalje otišle u procesu otvaranja granica, ekonomija je za sada uzela primat nad politikom.

Mali Šengen izvjesno će olakšati spoljno-trgovinski promet i kretanje građana Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije. Plan je da se pridruže i BiH, Crna Gora i samoproglašeno Kosovo, čime bi jedinstvenim tržištem bilo obuhvaćeno oko 18 miliona stanovnika. Predsjedništvo BiH o inicijativi srpskog člana Predsjedništva za pristupanje Malom Šengenu izjašnjavaće se u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Omogućava niz stvari, od banalnih – da se omekša granica, da kamioni ne stoje po 20 časova, nego da se putem elektronske mreže razmijene podaci, da se priznaju dokumenta”, rekao je Dodik.

Brži protok robe preko granica ovih država smanjivanjem administrativnih procedura, nesumnjivo bi, prema ocjeni ekonomista, dao doprinos ekonomskom rastu i razvoju svih zemalja, pa i BiH.

Ekonomista Predrag Duduković ističe da bi time, prije svega, bili smanjeni troškovi poslovanja, obezbijeđen brži dolazak do proizvoda neophodnih ili za proizvodnju ili za prodaju. Napominje, da smo svjedoci da promet robe uvijek prate dodatni problemi, što znatno usporava isporuku i prodaju.

Za privrednike koje iščekuju svoju robu i sirovine, dok kamioni više dana zbog administrativnih problema stoje na granicama, mali Šengen donio bi velike benefite, ocijenjuje RTRS.

“To bi se direktno pozitivno odrazilo na poslovanje naših privrednih društava, posebno izvozno orijentisanih. Na taj način bi smo pokazali i EU, ukoliko bi to i zaživjelo na odgovarajući način, da bi smo u dogledno vrijeme mogli spremno  da odgovorimo i na sve zahtjeve EU”, rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Napori da se i BiH pridruži ovoj inicijativi bili bi vjetar u leđa izvozno orijentisanim preduzećima u BiH, ne samo zbog slobodnog kretanja robe nego i usluga. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac napominje da bi razmjena licenci omogućila našim privrednicima da konkurišu za razne poslove u zemljama regiona.

“Logična inicijativa i jaka podrška spoljnotrgovinskom poslovanju. Sada imamo nekoliko potpisanih međunarodnih ugovora, ali uvijek u implementaciji postoje problemi. Ulaskom u Mali Šengen, privrednici bi imali olakšan odnos sa poslovnim partnerima na način da bi samo jedan dokument bio dovoljan”, kaže Košarac.

Osim inspekcijskih službi na granicama 24 časa i jedinstvene dokumentacije za tranzit robe, pogodnosti malog Šengena ogledaju se i kroz izdavanje zajedničkih radnih dozvola, priznavanje kvalifikacija i diploma bez dodatnih procedura, razmjenu studenata, usaglašenim zakonima iz oblasti tržišta, poreskog i finansijskog sistema. Srpska je malom Šengenu rekla DA, a mogu li se iz Sarajeva čuti argumenti jači od navedenih benefita, saznaćemo uskoro, objavio je RTRS.