Početna Svijet Srušio se najnoviji ruski borbeni avion

Srušio se najnoviji ruski borbeni avion

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o zrakoplovu s kojim Putin obožava paradirati, a za koji Moskva tvrdi da je bolji od konkurencije

Model najnovijeg ruskog višenamjenskog borbenog aviona Suhoj Su-57 srušio se u utorak prilikom testiranja na istoku Rusije, u regiji Khabarovsk, objavile su tamošnje vlasti.

Pilot se uspio na vrijeme katapultirati iz kabine te je prošao bez ozljeda. Kako navodi portal Tass, zrakoplov se srušio u tajgu te je potpuno uništen.

SU-57, također poznat i pod oznakama T-50 i PAK FA, najnovija je generacija ruskih borbenih zrakoplova te je u tijeku njegovo testiranje prije stavljanja u upotrebu.  Riječ je o petoj generaciji aviona čija je namjena uništavanje ciljeva u zraku, na zemlji te na moru. Zrakoplov je sposoban razviti nadzvučnu brzinu, posjeduje “stealth” tehnologiju ometanja radara odnosno “nevidljivosti”, te je opremljen najsuvremenijom tehnologijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doseže maksimalnu brzinu od 2400 kilometara na sat, uz brzinu krstarenja od čak 1.800 kilometara na sat. Procjenjuje se da će mu cijena biti od 50 do 70 milijuna dolara po primjerku.

Ruske vlasti formirale su posebnu komisiju kojoj je cilj utvrditi što je pošlo po zlu, objavila je kompanija United Aircraft Corporation. Nema sumnje da će ovaj incident dodatno usporiti projekt razvoja supersoničnog borbenog zrakoplova koji je zamišljen kao odgovor na američke “Raptore” F22 i F-35 Lightning II, ali i napredne kineske lovce J20.

Inače, Su-57 je več godinama u razvojnoj fazi, testiran je čak i u Siriji, a iako ruske vlasti svako malo najave da će krenuti u širu proizvodnju, to se još uvijek nije dogodilo.

ASHA prodaja vozila