Vlada Republike Srpske je početkom godine šefu predstavništva RS u Rusiji Dušku Peroviću stavila na raspolaganje 2,2 miliona maraka za promociju turističkih i privrednih potencijala Srpske.

Do kraja godine je ostalo manje od mjesec dana, a u resornim ministarstvima, koja su mu doznačila novac, nemaju potpunu informaciju kako se on i gdje troši.

U svakom slučaju, ako se u obzir uzmu javno dostupni podaci, bar za sada se ne vidi opravdanost tolikog ulaganja.

Tako je, na primjer, pola para od ukupne sume, odnosno 1,1 milion maraka, i to iz budžetske rezerve, Predstavništvu doznačeno u svrhu promocije turističkih potencijala. Cilj je bio da se broj turista koji će posjetiti Srpsku, i u njoj nešto potrošiti, poveća.

Međutim, turisti iz Rusije u ukupnom bilansu i dalje su na nivou statističke greške.

Ove godine, zaključno sa mjesecom avgustom, Srpska iz Rusije bilježi ukupno 580 posjeta i 1.519 noćenja, ili u prosjeku 73 posjete i oko 190 noćenja na mjesečnom nivou.

Tim tempom, broj posjeta do kraja godine bi trebao biti oko 870, a broj noćenja 2.280.

Kada se pogleda suma odvojena na promociju, dolazi se do podatka da Srpska po jednom turisti iz Rusije izdvaja blizu 1.300 maraka.

U Ministarstvu trgovine i turizma, odgovarajući na pitanja CAPITAL-a, kažu kako su novac dali za promotivnu kampanju u Rusiji čiji je cilj smanjenje posljedica virusa korona na turističku privredu i njen oporavak kroz promociju turističke ponude ruskim turistima.

Dodaju kako je u okviru te kampanje Predstavništvo sprovodilo niz promotivnih prezentacija za ruske avio-kompanije Aeroflot, Red Wings Airlines, Pobeda u cilju uspostavljanja direktne linije Moskva – Banja Luka.

Takođe, ističu oni, Predstavništvo je prezentovalo turističku ponudu i potencijal Republike Srpske u okviru različitih manifestacija u Rusiji koje su u proteklom periodu realizovane u različitim formatima.

Posebni ciljevi ove kampanje ogledaju se u zadržavanju ili povećanju broja turističkih kretanja stranih gostiju, odnosno ostvarenog broja dolazaka i noćenja, kazali su u Ministarstvu.

Međutim, većeg rasta posjeta, bar za sada nema.

Pored novca za turizam, Perović je 1,1 milion maraka dobio i za promociju privrednih potencijala Republike Srpske na ruskom tržištu.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, pravdajući dati novac, kažu kako je Predstavništvo učestvovalo u organizaciju posjeta zvaničnika Republike Srpske Rusiji i njihovih susreta sa ruskim zvaničnicima i privrednicima, kao i posjeta zvaničnika Rusije Republici Srpskoj.

Takođe, u sklopu planiranih aktivnosti realizovana su predstavljanja na različitim sajamskim i drugim manifestacijama, u sklopu kojih su pokrenuti razgovori o privrednoj saradnji, te konkretizovana saradnja nekoliko privrednih društava”, kazali su oni.

Međutim, efekti tih aktivnosti za sada nisu poznati.

Vlada Republike Srpske je danas izašla sa podatkom kako su u prošloj godini najveće investicije stigle iz Srbije 121,3 miliona KM, Velike Britanije 57 miliona KM, Slovenije 45,5 miliona KM, Njemačke 34,7 miliona KM i Italije 27,4 miliona KM.

U prošloj godini strane investicije su iznosile 285,1 miliona maraka i u toj sumi kapital iz Rusije ne zauzima značajan udio.

capital.ba