Početna Turizam Srpska za „privlačenje“ jednog turiste iz Rusije potroši 1.300 maraka

Srpska za „privlačenje“ jednog turiste iz Rusije potroši 1.300 maraka

Vlada Republike Srpske je početkom godine šefu predstavništva RS u Rusiji Dušku Peroviću stavila na raspolaganje 2,2 miliona maraka za promociju turističkih i privrednih potencijala Srpske.

Do kraja godine je ostalo manje od mjesec dana, a u resornim ministarstvima, koja su mu doznačila novac, nemaju potpunu informaciju kako se on i gdje troši.

U svakom slučaju, ako se u obzir uzmu javno dostupni podaci, bar za sada se ne vidi opravdanost tolikog ulaganja.

Tako je, na primjer, pola para od ukupne sume, odnosno 1,1 milion maraka, i to iz budžetske rezerve, Predstavništvu doznačeno u svrhu promocije turističkih potencijala. Cilj je bio da se broj turista koji će posjetiti Srpsku, i u njoj nešto potrošiti, poveća.

Međutim, turisti iz Rusije u ukupnom bilansu i dalje su na nivou statističke greške.

Ove godine, zaključno sa mjesecom avgustom, Srpska iz Rusije bilježi ukupno 580 posjeta i 1.519 noćenja, ili u prosjeku 73 posjete i oko 190 noćenja na mjesečnom nivou.

Tim tempom, broj posjeta do kraja godine bi trebao biti oko 870, a broj noćenja 2.280.

Kada se pogleda suma odvojena na promociju, dolazi se do podatka da Srpska po jednom turisti iz Rusije izdvaja blizu 1.300 maraka.

U Ministarstvu trgovine i turizma, odgovarajući na pitanja CAPITAL-a, kažu kako su novac dali za promotivnu kampanju u Rusiji čiji je cilj smanjenje posljedica virusa korona na turističku privredu i njen oporavak kroz promociju turističke ponude ruskim turistima.

Dodaju kako je u okviru te kampanje Predstavništvo sprovodilo niz promotivnih prezentacija za ruske avio-kompanije Aeroflot, Red Wings Airlines, Pobeda u cilju uspostavljanja direktne linije Moskva – Banja Luka.

Takođe, ističu oni, Predstavništvo je prezentovalo turističku ponudu i potencijal Republike Srpske u okviru različitih manifestacija u Rusiji koje su u proteklom periodu realizovane u različitim formatima.

Posebni ciljevi ove kampanje ogledaju se u zadržavanju ili povećanju broja turističkih kretanja stranih gostiju, odnosno ostvarenog broja dolazaka i noćenja, kazali su u Ministarstvu.

Međutim, većeg rasta posjeta, bar za sada nema.

Pored novca za turizam, Perović je 1,1 milion maraka dobio i za promociju privrednih potencijala Republike Srpske na ruskom tržištu.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, pravdajući dati novac, kažu kako je Predstavništvo učestvovalo u organizaciju posjeta zvaničnika Republike Srpske Rusiji i njihovih susreta sa ruskim zvaničnicima i privrednicima, kao i posjeta zvaničnika Rusije Republici Srpskoj.

Takođe, u sklopu planiranih aktivnosti realizovana su predstavljanja na različitim sajamskim i drugim manifestacijama, u sklopu kojih su pokrenuti razgovori o privrednoj saradnji, te konkretizovana saradnja nekoliko privrednih društava”, kazali su oni.

Međutim, efekti tih aktivnosti za sada nisu poznati.

Vlada Republike Srpske je danas izašla sa podatkom kako su u prošloj godini najveće investicije stigle iz Srbije 121,3 miliona KM, Velike Britanije 57 miliona KM, Slovenije 45,5 miliona KM, Njemačke 34,7 miliona KM i Italije 27,4 miliona KM.

U prošloj godini strane investicije su iznosile 285,1 miliona maraka i u toj sumi kapital iz Rusije ne zauzima značajan udio.

capital.ba