Početna BiH Srpska uvodi doživotni zatvor za najteža krivična djela?

Srpska uvodi doživotni zatvor za najteža krivična djela?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, a ovim zakonskim rješenjem zamjenjena je kazna dugotrajnog zatvora kaznom doživotnog zatvora.

“Predloženim nacrtom zakona vrši se preciziranje načela zakonitosti, zamjena kazne dugotrajnog zatvora kaznom doživotnog zatvora, uvođenje instituta izuzetnosti kratkotrajne kazne zatvora koja supstituiše institut pravosnažno izrečene kazne zatvora do šest mjeseci”, saopšteno je iz Vlade RS.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske poboljšava se i procesni položaj oštećenog u krivičnom postupku radi efikasnije zaštite njegovih prava, a to uključuje i pravo da preuzme krivično gonjenje ako tužilac odustane od optužnice nakon njenog potvrđivanja.

Kako se navodi u saopštenju, izmijenjene su procesne odredbe koje su u funkciji višeg nivoa zaštite prava osumnjičenih, odnosno optuženih lica i prava oštećenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Smanjena je funkcionalna nadležnost sudije pojedinca, prenesena nadležnost za podnošenje zahtjeva za zaštitu zakonitosti sa okružnog na republičkog tužioca, skraćena dužina trajanja pritvora u istrazi, osiguran dodatni stepen zaštite interesa djeteta kao neposredno oštećenog/žrtve krivičnog djela i oštećenog u seksualnim deliktima kroz način ispitivanja”, navodi se u saopštenju.

glassrpske.com

ASHA prodaja vozila