Početna Politika Srpska plaća četvrt miliona KM skandalozne Pavlovićeve fotografije

Srpska plaća četvrt miliona KM skandalozne Pavlovićeve fotografije

Procjenjuje se da bi predstojeći prijevremeni izbori u Prijedoru mogli koštati ukupno oko 235.000 maraka, što znači da će građani Republike Srpske Pavlovićeve skandalozne fotografije platiti više od četvrtine miliona KM.

Konkretno, kako su izjavi za CAPITAL istakli u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine, za prijevremene izbore u Prijedoru procjena je da će biti potrošeno oko 65.000 KM za aktivnosti iz nadležnosti CIK.

„Toliko je i uplaćeno na podračun CIK BiH za ove namjene. Grad Prijedor će imati još oko 170.000 KM za naknade biračkim odborima i za druge troškove iz nadležnosti Gradske izborne komisije“, pojasnili su u CIK-u.

Već potrošeno skoro deset miliona KM

Pored toga za Lokalne izbore 2020. godine je već potrošeno oko 3,9 miliona maraka, računajući između ostalog i povoljene izbore u Doboju i Srebrenici.

„Dakle potrošeno je oko 3,9 miliona KM za aktivnosti iz nadležnosti CIK BiH, ali i gradovi/opštine su imale svojih troškova oko šest miliona maraka“, kazali su za CAPITAL u CIK-u.

Eksplicitne fotografije i 17.000 glasova više

Podsjetimo, na Lokalnim izborima 2020. godine Dalibor Pavlović (SNSD) je izabran za gradonačelnika Prijedora. Nedavno su se u javnosti pojavile njegove skandalozne fotografije i prepiske, zbog čega je predsjednik  SNSD-a Milorad Dodik od Pavlovića zatražio da podnese ostavku.

Pavlović je poslušao Dodika i podnio ostavku, nakon čega se krenulo u raspisivanje prijevremnih izbora, a koji bi, kako je već rečeno, građane RS mogli koštati čak 235.000 KM.

U februaru ove godine u Doboju i Srebrenici su održani ponovljeni izbori zbog, kako su pojasnili iz CIK-a više izbornih nepravilnosti.

Posebno je zanimljiv Doboj gdje su pojedini kandidati SNSD-a za odbornike u Skupštini grada Doboja na izborima održanim u novembru, od 106  biračkih mjesta na čak 22 osvojili 100 odsto glasova, za šta su, kako su tada kazali stručnjaci, veoma male šanse.

Najbolji primjer za to je tadašnji nosilac liste SNSD-a za odbornika u Skupštini grada Doboja Sanja Vulić koja je na izborima u novembru imala 22 hiljade glasova, a na ponovljenim izborima oko pet hiljada glasova, što govori da je Vulićeva za svega tri mjeseca i“izgubila“ oko 17.000 glasova.

Čavalić: Ne vodi se računa o trošenju novca

Ekonomista Admir Čavalić istakao je u izjavi za CAPITAL da je osnovni problem političkog, ali i izbornog sistema u Bosni i Hercegovini nedostatak fiskalne odgovornosti.

“Konkretno, ne vodi se računa o trošenju novca porezskih obveznika. Organizaciju nužnih, ali svejedno dodatnih izbora u Bosni i Hercegovini, treba posmatrati u ovom kontekstu. Nedostatak odgovornosti podrazumijeva da ne postoji subjekt koji konkretno (finansijski) odgovara zbog (ne)činjenja određenih radnji. Dugoročno to vodi anomalijama (bez sankcija)”, rekao je Čavalić za CAPITAL.

Prema njegovim riječima, bitno je napomenuti da izostanak elektronskog glasanja ima kao posljedicu više troškove organizacije izbora.

“Mogućnost manipulacije istim, sa druge strane, povećava šanse od ponavljanja (kao što smo imali u nekoliko opština/gradova). Sve u svemu, poreski obveznici odnosno građani plaćaju cijenu svega navedenog”, naglasio je Čavalić.

capital.ba