Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je danas da Srpska nije prezadužena, jer ukupan dug iznosi 53,10 odsto bruto domaćeg proizvoda. “Javni dug Republike Srpske je 43,8 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok je prosječna kamatna stopa zaduženja 2,15 odsto”, rekla je Vidovićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske tokom aktuelnog časa.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono duštvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao da je sačinjen projekat izgradnje naučno-tehnološkog parka u Banjaluci koji bi trebalo da ima površinu od 7.500 kvadrata.

On očekuje da će naredne godine početi građevinski radovi. Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je da će biti građena brza cesta od Zvornika do Bijeljine.

“Ovo je kapitalni projekat i sigurno je da ćemo ga realizovati”, kaže Ćorić. Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević najavio je da bi u narednih 10 dana trebalo da počne proizvodnja u Fabrici “Mofas” u Istočnom Sarajevu.

“Cilj Vlade, kao i Grada Istočno Sarajevo jeste očuvanje radnih mjeta i pokretanje proizvodnje. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić je rekao da bi proizvodnja trebalo da počne za 10 dana”, rekao je Petričević.

Nakon aktuelnog časa poslanici će razmatrati Prijedlog zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi po hitnom postupku.

kozarski