Republika Srpska je prošle godine dobila Zakon o posredovanju u prometu nepokretnosti koji je trebao da zavede red na tržištu, uspostavi fer konkurenciju, i na samom kraju, zaštiti kupce.

Međutim, petnaest mjeseci kasnije značajnijih rezultata nema, što priznaju i u Vladi Republike Srpske. Posrednici koji su zagovarali usvajanje ovog zakona nadaju se da se rezultati mogu očekivati u drugom kvartalu naredne godine.

Naime, analiza Vlade RS pokazuje kako je u prometu nekretnina i dalje visoko učešće sive ekonomije, da su usluge posrednika nekvalitetne i da ne postoji osiguranje od odgovornosti, te da posrednici nemaju odgovarajuće kvalifikacije.

Nije određena potrebna stručna sprema za lice koje obavlja poslove posredovanja. Posrednici nemaju obavezu da prikažu svu dokumentaciju u vezi sa nepokretnošću, niti da ta dokumenta, odnosno kopije dokumenata čuvaju. Ugovori o posredovanju se u praksi rijetko zaključuju i ne sadrže sve potrebne elemente, ni obaveze i odgovornosti posrednika. Provizije se često isplaćuju u gotovini, a ne preko računa, čime se dovodi u pitanje kontrola tokova novca i oporezivanje”, navodi Vlada RS u prijedlogu Progrsama ekonomskih reformi za period 2022.-2024. godine.

Iz Vlade priznaju kako je cijelo ovo tržište jedna velika siva zona u kojoj nemaju veliku kontrolu.

Veliki broj transakcija na tržištu nepokretnosti obavlja se uz posredovanje neregistrovanih privrednih subjekata, dakle u sivoj zoni ekonomije, u kojoj ne važe nikakva pravila, niti standardi poslovanja, uz istovremeno izbjegavanje plaćanja poreza”, zaključak je Vlade.

Inače, kada je u pitanju Zakon, treba napomenuti da je na osnovu njega ove godine donešen Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja registra posrednika, kojim je uspostavljen Registar.

U narednom periodu Ministarstvo trgovine i turizma će vršiti ažuriranje Registra, pratiti efekte donesenog Zakona na smanjenju sive ekonomije, rastu i razvoju ove djelatnosti i zaštiti učesnika u prometu nepokretnosti“, poručio je juče sa skupštinske govornice predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Iz Udruženja posrednika u prometu nekretnina Republike Srpske kažu za CAPITAL kako je Zakonsko rješenje dobro, ali da je rano govoriti o efektima s obzirom da je subjektima na tržištu ostavljen rok od 18 mjeseci da prilagode svoje poslovanje.

Tek nakon isteka roka postoji osnov za djelovanje inspekcije koja će imati osnov da bude na terenu i kontroliše ko se ne pridržava zakona”, kaže predsjednik Upravnog odbora udruženja Predrag Tešić.

On kaže kako trenutno firme koje se bave posredovanjem prijavljuju svoje agente koji su polagali i stekli licence resornom ministarstvu, te usklađuju poslovnu dokumentaciju.

Kada se utvrdi ko za koga radi, osiguravajućim društvima će se plaćati osiguranje od odgovornosti i štete. Efekti se mogu očekivati krajem prvog kvartala naredne godine”, kazao je Tešić.

capital.ba