Ozturk (19) se u trenutku potresa, 6. februara, nalazio u kući svog djeda u Antakyi, gdje je otišao kako bi učio. Uslijed snažnog potresa zgrada se urušila. Kuća njegovih roditelja, u kojoj su bili otac, majka i brat, nije oštećena.

Ozturk je trenutke provedene u malom prostoru koji mu je omogućio da preživi zabilježio mobilnim telefonom.

Prve riječi na snimci, na kojoj se vide samo njegova šaka i ruka u uskom prostoru prekrivenom ruševinama, su: “Uhvatio me potres. Bože pomozi mi, nadam se da su svi dobro. Ne želim umrijeti mlad.”

U trenucima kada je osjetio naknadna podrhtavanja ispod ruševina, Ozturk je rekao: “Prijatelji, prošlo je skoro 40 minuta unutra, mislim da sam uspio napraviti razmak gdje su moje noge, kopao sam vrhom ruke i prazninu napunio kamenjem da se ne uruši. Osjećam hladan zrak odozdo, mislim da sam napravio rupu kroz koju mogu dobiti kisik. Da vidimo možemo li preživjeti ovaj potres? Ako preživim ovaj potres, mislim da ću bolje cijeniti stvari u životu. Još je puno ljudi koje ću voljeti. Puno vas sve volim, posebno mamu, oca, braću. Nemojte se bojati, nadam se da niste tužni. Ne znam što se vani događa, ali nadam se da nema velikih problema. Vjerojatno je samo nešto bilo s nekoliko starih zgrada.”

Na snimkama se može vidjeti kako mladić udara kamenjem u zid i željezo kako bi ga čule spasilačke ekipe. Velika radost nastupila je kada je čuo glas svog oca Ertugrula Ozturka.

Ozturk, koji je davao informacije o svom zdravstvenom stanju i okolini u kojoj se nalazi udarajući kamenjem o zid jednom ili dva puta uz asistiranje njegovog oca, ovom metodom komunikacije značajno je olakšao rad spasilačkih timova, a spašen je nakon 63 sata.

Ekipa Anadolije ga je posjetila u Adani, a u razgovoru je ispričao kako su trenuci ispod ruševina bili strašni. Ispričao je kako je u trenutku potresa formirao takozvani “trougao života”, što mu je vrlo vjerovatno i spasilo život.

“Bio sam u ruševinama. Nisam mogao čuti vanjski zvuk. Ne možete shvatiti da kiša pada već dva dana. Mogao sam zaključiti po hladnom zraku noći. Napravio sam sebi rupe za zrak. Lomio sam beton 20-30 sati. Pripremio sam se da ću čekati još 2-3 dana, misleći da me neće moći pronaći.”

“Hvala Bogu da sam imao telefon, spavao sam s glavom na telefonu. Često sam gubio svijest, pričao sam sam sa sobom. Držao sam predavanja kao da je sa mnom 45-50 ljudi. Pokušao sam doprijeti do kamena kad sam čuo glasove izvana. Moj otac je rekao: Oglasi se, udari kamen jednom ako si ozlijeđen, udari dvaput ako nisi. Onda mi je rekao ‘Jesi li dobro?’, a ja sam udario kamenom o željezo kraj sebe.”