fbpx

Sredinom ove godine i u BiH kreće regulacija platformi kao što je YouTube?

Nacrt izmjena Evropske direktive o audiovizuelnim medijskim uslugama, čije usvajanje se očekuje sredinom ove godine, predlaže regulaciju tzv. „video-sharing platformi“, odnosno platformi za razmjenu video sadržaja, potvrdila je za za Fokus.ba Amela Odobašić rukovodilac Sektora za odnose s javnošću Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

“O detaljima eventualne regulacije ovih platformi će se moći preciznije govoriti nakon usvajanja izmjena Direktive, pri čemu će osnovno pitanje biti uspostavljanje i određivanje jurisdikcije nad takvim sadržajima”, rekla je Odobašić za Fokus.ba.

U ovom trenutku, platforme čiji sadržaj prvenstveno kreiraju korisnici, kao što je YouTube, ne podliježu regulaciji od strane tijela zaduženih za regulaciju elektronskih medija, odnosno audiovizuelnih medijskih usluga (AVM).

Audiovizuelna medijska usluga je ona usluga koja je pod uredničkom odgovornošću pružaoca medijskih usluga, a čija je osnovna namjena pružanje programa u cilju informisanja, razonode ili obrazovanja šire javnosti, putem elektronske komunikacijske mreže.

“Ukoliko se AVM usluga, u koju se ubrajaju televizijsko emitovanje, usluge na zahtjev (on-demand) i komercijalne komunikacije, pruža, na primjer, putem Interneta, ona podliježe redovnoj regulaciji. Međutim, da bi se utvrdilo da li je usluga zaista AVM usluga, provodi se provjera zadovoljavanja određenih kriterija, sadržanih u Evropskoj direktivi o audiovizuelnim medijskim uslugama, koja je u bh. zakonodavstvo transponovana 2011. godine, kroz pravila i propise Agencije. U skladu sa trenutnim pravilima, YouTube ne zadovoljava kriterije da bi se mogao odrediti kao klasična AVM usluga”, zaključila je Odobašić.

(Fokus)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila