Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova oglasila se danas putem društvene mreže Telegram nakon što je srbijanski ministar privrede Rade Basta rekao da postoji mogućnost uvođenja sankcija Rusiji.

“Srbijanski ministar privrede Rade Basta ima neko čudno razmišljanje kada govori da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji”, napisala je Zaharova danas na svom Telegramu.

Dodala da je Rusija, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država oduvijek poštovala Srbiju i njen narod.

“A poenta nije samo u historijskoj istini, već u očiglednoj činjenici: uvođenjem sankcija Rusiji pritisak SAD-a na Srbiju neće prestati, već će se samo pojačati“, naglasila je Zaharova.
Vruć krompir
Vučić na tankoj liniji: Ne mogu se zakleti da u budućnosti nećemo uvesti sankcije Rusiji

Srbijanski ministar privrede Basta zatražio je da se vlada ove zemlje hitno izjasni o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji i time se pridruži zemljama koje su to ranije učinile.

“Naša zemlja već plaća veliku cijenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi šutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsjednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno povjerenje u njega“, naveo je Basta.

Od ove njegove izjave ogradila se “Jedinstvena Srbija”, stranka čiji je član, kao i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić. Zanimljivo je da se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić do sada nije oglašavao po ovom pitanju.

Početkom ovog mjeseca u javnosti su se pojavile indicije kako Srbija snadbijeva Ukrajinu određenom količinom municije domaće proizvodnje. Ni tada nije izostala reakcija Marije Zakharove.

“Ovo je preozbiljno pitanje, pored ostalog i sa stanovišta rusko-srbijanskih odnosa, da bi se već sada reagovalo po mjeri. Potrebno je osloniti se na činjenice”, rekla je te prilike glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Zaharova.