Početna Sport Srbijanski biznismen koji posluje u BiH novi vlasnik Southamptona

Srbijanski biznismen koji posluje u BiH novi vlasnik Southamptona

Srbijanski biznismen Dragan Šolak postao je novi vlasnik engleskog fudbalskog kluba Southamptona, nakon što je sklopljen ugovor od 100.000.000 funti za kupovinu ovog premijerligaša, prenio je danas Sky Sport.

Vjeruje se da Šolak stoji iza nove holding kompanije koja će pokušati da u svoje vlasništvo uvrsti i klubove iz drugih međunarodnih liga.

U preuzimanje Southamptona su uključeni i Rasmus Ankersen, bivši kodirektor Brentforda i Henrik Kraft, investitor iz Londona, prenijela je agencija Beta.

Do sada većinski vlasnik Southamptona bio je kineski biznismen Gao Jisheng, koji je 2017. kupio 80 posto udjela u klubu.

Ovo je prvi dogovor koji je Premijer liga odobrila otkako je bivša ministrica sporta pozvala na rigorozniju kontrolu preuzimanja klubova.

Ovo je danas potvrdio i sam klub.

“Southampton Football Club može danas potvrditi da je Sport Republic preuzela kontrolni udio u klubu. Sport Republic je investicijska kompanija u oblasti sporta i zabavne industrije. Oni su kupili udio od g. Gao Jishenga i radiće ubuduće u partnerstvu s Katharinom Liebherr koja ostaje manjinski vlasnik”, objavljeno je iz kluba.

Podsjetimo da je Solak osnivač United Grupe u čijem su vlasništvu Telemach i televizije N1 i Nova. Većinski vlasnik grupe danas je fond BC Partners.

biznisinfo