Početna Region Srbija i Crna Gora skinute s popisa, za BiH i dalje zabrana

Srbija i Crna Gora skinute s popisa, za BiH i dalje zabrana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemlje članice Evropske unije danas su skinule Crnu Goru i Srbiju s popisa trećih zemalja iz kojih se može putovati u EU bez ograničenja, zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom.

Na popisu je ostalo 13 zemalja: Alžir, Australija, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Kanada, Kina, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Na sastanku Odbora stalnih predstavnika zemalja članica EU bilo je prijedloga da se s popisa maknu i Alžir i Maroko, ali to nije naišlo na potporu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemlje članice Evropske unije odlučile su da će od 1. jula postupno početi ukidati ograničenja za ulazak na svoj teritorij iz trećih zemalja koje imaju sličnu ili bolju epidemiološku situaciju u pogledu koronavirusa.

Krajem prošlog mjeseca zemlje članice usvojile su preporuke s popisom od 15 zemalja iz kojih će se od 1. jula moći ulaziti u EU-u.

To su bili Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj, međutim Bosna i Hercegovina se ni tada nije našla na spisku.

Moći će ulaziti i građani Kine, ali pod uvjetom da Peking ukine ograničenja za ulazak državljana EU-a.

Popis se revidira i dopunjava svake dvije sedmice.

ASHA prodaja vozila