Početna Region Srbija: Građane iz BiH čeka i druga doza vakcine

Srbija: Građane iz BiH čeka i druga doza vakcine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vakcinacija teče izuzetno sporo u Bosni i Hercegovini, a prema posljednjim informacijama u Srbiji se obustavlja vakcinacija stranaca.

Srbija je dosada vakcinisala 25 hiljada stranaca, koliki je i ukupan broj vakcinisanih Republici Srpskoj. U Federaciji BiH ni blizu tog broja.

Još uvijek se ne zna da li će Federalna vlada nabaviti vakcine interventnim uvozom, dok iz Republike Srpske očekuju ostatak od naručenih 400.000 Sputnjik V vakcina putem interventnog uvoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U BiH je vakcinisano blizu 36.000 građana (u RS 25.000 osoba i FBiH 11.000).

U Republici Srpskoj se vakcinišu stariji od 65 godina. U FBiH još uvijek zdravstveni radnici, kao i stariji od 65 godina.

Uz ostatak Pfizer/BioNTech doza koje su dostavljene putem Covax mehanizma i Sputnjik V u Republici Srpskoj, aktuelno se stanovništvo vakciniše sa 26.400 AstraZeneca doza, a Agencija za lijekove i medicinska sredstva odobrila je i 30.000 Sinovac doza koje je BiH donirala Turska.

Ono što se očekuje od donacija u aprilu je 100.000 Sinovac doza, od čega 50.000 iz NR Kine i 50.000 od Malezije.

Iz Srbije poručuju da zaustavljaju vakcinisanje stranaca, ali da će pomagati susjednim zemljama, na način koji će biti sadržaj međudržavnog ugovora.

Još uvijek se ne zna precizan broj državljana BiH koji su se samoinicijativno vakcinisali u Srbiji, ali iz eUprave Srbije poručuju da svi koji su primili jednu dozu vakcine mogu sa sigurnošću računati na drugu koja je odmah nakon vakcinacije zaleđena i biće izvađena da bi se na vrijeme obavila revakcinacija.

(N1)

ASHA prodaja vozila