Početna Vijesti Sramna odluka ministarstva, dječaku sa blagim autizmom ne daju u školu!

Sramna odluka ministarstva, dječaku sa blagim autizmom ne daju u školu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac dječaka sa blagim oblikom autizma Slavka Nenad Mršević ogorčen je najnovijom odlukom Ministarstva prosvjete i kulture RS koje je poništilo odluku Školskog odbora Srednjoškolskog centra Rudo, kojom je dozvoljeno prisustvo nastavi u njegovom nekadašnjem razredu ne kao učenika nego posmatrača sa danom početka 4. aprila ove godine.

Ministarstvo je obrazložilo da odluka školskog odbora nije u skladu sa zakonom o srednjem obrazovanju i da se učenik Mršević može upisati samo u prvi razred i to pod posebnim uslovima jer je kad je u njemu bio ostao neocijenjen.

Ova odluka koja je ekspresno donijeta od strane nadležnog ministarstva zaprepastila je moju porodicu, njegove drugove i prijatelje. Predsjednik školskog odbora je u srijedu poslije podne potpisao tu odluku, mi roditelji smo je dobili dan kasnije i to popodne a u to vrijeme su u ministarstvu poništili, kaže Mršević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On s rezignacijom dodaje da nije ostalo prostora ni bukvalno nekoliko sati da se Slavko napokon obraduje tom radosnom informacijom.

Mršević kaže da je ministarstvo donijelo jednu bezosjećajnu odluku, na brzinu ne vodeći računa ni za tren o bolesnom dječaku. Za razliku od njih školski odbor je imao roditeljsko razumijevanje.

“Po toj odluci Slavku se naredne četiri nedelje dozvoljava prisustvo nastavi . On ne bi bio ocjenjivan, ne bi bio upisan u dnevnik, ne bi imao nikakva prava kao učenik i jednostavno bi bio posmatrač”, ističe Mršević.

Mrševiću nije jasno kako to da djeca migranata u nekim školama u BiH mogu da prisustvuju časovima i nastavi ili u Crnoj Gori djeca poslovnih ljudi Rusa a njegov sin ne može u rodnom gradu.

(BN)