Početna BiH Spustio cijenu goriva pa se našao na udaru lobija i sistema u...

Spustio cijenu goriva pa se našao na udaru lobija i sistema u RS

Čovjek koji je odlučio da snizi cijenu goriva naišao je na udar lobija i sistema u Republici Srpskoj. Fortuna marketi i benzinske pumpe, koji su u vlasništvu firme “Leburić komerc” iz Prnjavora, nisu radili prethodnih nekoliko dana, a neki od njih i dalje ne rade.

Cijene goriva na većini benzinskih pumpi u Republici Srpskoj su na minimumu. To je uzrokovalo čak i zatvaranje pojedinih firmi koje se, pored drugih djelatnosti, bave i distribucijom nafte.

Čovjek koji je odlučio da snizi cijenu goriva naišao je na udar lobija i sistema u Republici Srpskoj. Fortuna marketi i benzinske pumpe, koji su u vlasništvu firme “Leburić komerc” iz Prnjavora, nisu radili prethodnih nekoliko dana, a neki od njih i dalje ne rade.

Vlasnici su ranije izrazili sumnju da je zatvaranje objekata reakcija nedavnog otvaranja benzinske pumpe “Fortuna Oil” na kojoj je gorivo najjeftinije u regionu.

Iz ove kompanije je BN TV potvrđeno da su angažovali advokate i da borbu nastavljaju sudskim putem.

Iz Poreske uprave demantuju te navode, ističu da je kontrola uslijedila nakon prijave nezadovoljnih radnika o nelegalnom poslovanju firme i da je u pitanju redovna terenska kontrola.

“Na osnovu tih saznanja, a uzimajući u obzir da je posljednja kontrola izvršena u martu 2015.godine, Poreska uprava Republike Srpske započela je redovnu terensku kontrolu poreskog obveznika „Fortuna marketi“. Vrše se i posebne kontrole odnosno inventura artikala, zbog čega su kontrolisani objekti morali biti privremeno zatvoreni, dok se ne završi popis artikala”, kažu iz Poreske uprave.

Iz Grupacije za promet nafte i naftnih derivata kažu da je poslovanje distributera trenutno stabilno, uprkos niskim cijenama nafte. S obzirom da je spuštanje cijena goriva trebalo da uslovi i snižavanje cijena namirnica i drugih roba, to se nije desilo. Zato je pitanje kakva će ekonomska opravdanost ovakvih poteza biti u budućnosti.

“Naše Ministarstvo trgovine i turizma nema jasno definisanu politiku formiranja cijena goriva ali je jasno definisana politika formiranja cijena lijekova jer ako imate na tržištu i jedne i druge i treće ministarstvo mora da vodi računa da mi kao građani imamo korist od ovog ministarstva a u domenu goriva i energenata očigledno to ministarstvo nema“, smatra Zoran Pavlović, ekonomista.

Analize su pokazale da je cijena od 1,50 KM po litri goriva najniža do koje će distributeri u Srpskoj ići. – To i ne čudi s obzirom da već godinama distributeri sami odlučuju o formiranju cijena, zbog čega su cijene goriva širom Republike Srpske neusklađene, tvrde u opoziciji.

“Žrtva svih tih cijena i svega su građani bez obzira gdje živjeli na teritoriji RS koji plaćaju danak politike vlasti koja je u neskladu i ne interesuju ih potrebe građana i stvarne mogućnosti građana da sve ovo plaćaju od goriva, autobuskih karata, hljeba voća i povrća“, ističe Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u NS RS.

Cijena nafte na globalnom tržištu trenutno je najniža u posljednjih nekoliko decenija, što je uzrokovano pojavom pandemije virusa korona. Ipak, u posljednje tri sedmice cijene su znatno porasle jer mnoge zemlje ublažavaju restriktivne mjere, s obzirom na usporavanje širenja virusa, pa je tako na američkom tržištu barel nafte sa najnižih 20 dolara za barel sada nešto porastao,ali ne više od 20%.

 

BN TV

ASHA prodaja vozila