Početna Zdravlje Spoj voća i povrća pomaže u prevenciji karcinoma debelog crijeva

Spoj voća i povrća pomaže u prevenciji karcinoma debelog crijeva

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Flavonoidi su jedinjenja koja su prirodno prisutna u voću i povrću. Naučnici već 20 godina znaju da mogu spriječiti rak debelog crijeva, ali nisu u potpunosti razumjeli temeljnu biologiju.

Sada, nova studija opisuje molekulski mehanizam putem kojeg proizvod varenja flavonoida može pod određenim uslovima smanjiti rast ćelija raka. U početku su istraživači mislili kako aspirin može smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

Međutim, uvidjeli su da derivat salicilne kiseline nazvan 2,4,6-trihidroksibenzojeva kiselina može usporiti rast ćelija raka.

Flavonoidi se počinju razgrađivati ​​nakon što uđu u crijeva, a bakterije crijeva smanjuju dalje u metabolite kad uđu u debelo crijevo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promatrajući ove procese, naučnici su predložili da se antikancerogeni efekti flavonoida događaju zbog njihovih metabolita. Jedan od tih metabolita je molekul 2,4,6-THBA. Istraživanje na 2,4,6-THBA otkrilo je da metabolit ne može ući u stanice bez pomoći transportera proteina zvanog SLC5A8.

Zato naučnici preporučuju da najmanje dvije trećine tanjira napunimo povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama te mahunarkama, a trećinu, pa i manje od toga, proteinima životinjskog porijekla (meso, piletina, riba, jaja, mliječni proizvodi).

ASHA prodaja vozila