Početna BiH Špirić, Nović, Majkić i Prodanović su onemogućili da gorivo bude jeftinije i...

Špirić, Nović, Majkić i Prodanović su onemogućili da gorivo bude jeftinije i preko 50 feninga

Protiv je bila i poslanica Snježana Novaković Bursać (SNSD)

Ovaj prijedlog nije prošao jer nije imao entitetsku većinu, a jedan od onih koja je glasala protiv je i poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Ona je malo prije početka izjašnjavanja poslanika o ovom pitanju natuknula da će glasati protiv uz opasku da “nije uvjerena da će ukidanjem akciza na gorivo ono i pojeftiniti”.

“Mi smo za ukidanje akciza na gorivo, ali mene niko do sada nije uvjerio da će ukidanjem akciza gorivo biti jeftinije”, kazala je Novaković Bursać.

Reagovao je predsjednik PDP-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović, koji je i jedan od inicijatora da se u dnevni red uvrsti nova tačka koja se tiče hitnog usvajanja izmjene Zakona o akcizama.

“Ne znam šta je potrebno više uraditi i kako obrazložiti da bi, nakon nebrojenih poziva, drugi dom ove skupštine potvrdio ovaj prijedlog zakona. Danas se cijena goriva primiče toj granici od 4 KM, a potvrdom našeg prijedloga u Domu naroda može se učiniti da gorivo bude jeftinije i preko 50 feninga. Delegati SNSD-a u domu naroda uporno, već četiri mjeseca, odbijaju da koliko-toliko olakšaju građanima i privredi da prebrode ovaj period divljanja cijena”, rekao je Borenović.

Borenović je, nakon izlaganja poslanika SNSD-a koji su se usprotivili ovom prijedlogu, rekao da brane nešto neodbranjivo.

“Ne mogu da shvatim niti jedan izgovor za odbijanje ukidanja akciza. Obrazloženja su za rubriku „vjerovali ili ne“. Svi u regionu su usvojili ovakve mjere, a kod nas, četiri delegata Saveza nezavisnih socijaldemokrata – Milorad Dodik, a to su Nikola Špirić, Sredoje Nović, Dušanka Majkić i Lazar Prodanović, zaustavili su da već četiri mjeseca imamo jeftinije gorivo. Prestanite to da radite, prestanite da mrcvarite narod, privredu i sve one koji očekuju da vlast uradi ono što je u njenoj moći da bi se prebrodio krizni period. Izgubljeno je 4 mjeseca zato što se to namjerno razvlači. Dajemo još jednu šansu da se popravite, jer ovo što radite je neodgovorno i antinarodno”, poručio je Borenović.

Borenović je rekao da nema direktnije i opravdanije mjere podrške od ukidanja akciza.

“Pitajte privrednike, pitajte svoje komšije, pitajte i članove stranke, pitajte sve one koji svaki dan sipaju gorivo šta bi im značilo da u ovo vrijeme ekonomske krize po rezervoaru goriva uštede 30 KM. Nema normalnog argumenta da nastavljate ovu agoniju. Toliko je novca prikupljeno u budžetu zbog poskupljenja i po osnovu prikupljanja od PDV-a da će ostati novca i za druge potencijalne mjere” rekao je Borenović.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a i jedan od inicijatora da se na dnevni red današnje sjednice ovog doma uvrsti tačka koja se odnosi na akcize na gorivo je nakon nejnog neprihvatanja poručio: “Ovo je politička bahatost. Izbori su im ipak važniji od ukidanja akciza ”

“Glasaju protiv, iako je i zaključak NSRS ukidanje akciza, iako su oba entitetska premijera kazali da su za to, ali su izbori važniji. Stav SNSD-a je iz Alan Fordovog stripa. Oni kažu ‘ako pojeftini gorivo, mi nismo sigurni da će biti jeftinije’. To je atak na moždane ćelije svakog građanina BiH”, podcrtava Magazinović.

Naglašava da se radi o ljudima koji ni ne znaju koliko život košta.

“Oni koji ne znaju otići na benzinsku i nasuti gorivo, oni koji ne znaju otići u prodavnicu – su ti koji kažu da neće sniziti cijene. Njima će problem nastati tek kad im završe mandati”, najavljuje šef kluba SDP-a u PSBiH.