Početna Region Specijalci Kosova na granici, Vučić sazvao hitnu sjednicu Savjeta za bezbjednost

Specijalci Kosova na granici, Vučić sazvao hitnu sjednicu Savjeta za bezbjednost

Pripadnici kosovske policije oduzimaju tablice vozila sa oznakama sa sjevera Kosova, dok vozila koja imaju tablice sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje, o čemu su vlasti u Prištini prethodno obavijestile i srpsku policiju.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja prenio je na svom Fejsbuk nalogu saopštenje u kom se navodi da akcije kosovskog MUP-a imaju za cilj provođenje sporazuma o slobodnom kretanju – posebno registarskih oznaka vozila.

„Ovom prilikom MUP je, kako bi omogućio slobodno kretanje građana po isteku ugovora od 14. septembra 2014. godine, donio rješenje kojim se uređuje i obavezuje obezbeđivanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa registarskim tablicama Srbije koja ulaze na teritoriju Republike Kosovo, na svim graničnim prelazima“, stoji u saopštenju.

Dodaje se i da od 15. septembra više ne mogu da saobraćaju vozila sa registarskim tablicama sa osnakom „KS“, i da su jedine zvanične i važeće tablice one koje izdaju službenici Ministarstva unutrašnjih poslova i koje imaju oznaku „RKS“.

U saopštenju se ističe i da je situacija mirna i da je policija preduzela sve mjere kako se ne bi ometalo kretanje ljudi i robe.

Predsednik Srbije Alesandar Vučić zakazao je za utorak u 10 sati hitnu Sjednicu savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Glavna tema sjednice biće dešavanja na Kosovu .