Početna Svijet Španija 21. juna otvara granice za zemlje Schengena

Španija 21. juna otvara granice za zemlje Schengena

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španija, zemlja koja je među najpogođenijim pandemijom koronavirusa, svoje granice za zemlje Schengena otvorit će 21. juna, umjesto 1. jula kako je ranije planirano, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer zemlje Pedro Sanchez s čelnicima 17 autonomnih zajednica u zemlji videolinkom je održao sastanak na kojem je razgovarano o dešavanjima u vezi s COVID-19.

Španski mediji su izvijestili da je Sanchez prilikom sastanka izjavio da će 21. juna biti otvorene granice za sve zemlje Schengena, osim Portugala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Granica s Portugalom bit će otvorena 1. jula ceremonijom kojoj bi trebali prisustvovati predsjednik Portugala Marcelo Rebelo de Sousa, premijer Antonio Costa, španski kralj Felipe VI i premijer Sanchez.

Ranije je saopćeno kako će jedino Galicija kopnenu granicu s Portugalom otvoriti 15. juna.

S druge strane, Sanchez je rekao kako će 1. jula otvoriti granice i za treće zemlje te početi s letovima, a da će tom prilikom biti uzeti u obzir epidemiološka situacija i princip uzajamnosti.

Mnoge zemlje u Evropi najavile su da će od 15. juna otvoriti svoje granice za zemlje Schengena i pojedine treće zemlje, ali je španska vlada do sada više puta saopćila kako će granice biti otvorene od 1. jula.

Donesena je i odluka da će turistima koji dolaze u Španiju, od 21. juna, kada prestaje važenje vanrednog stanja, biti ukinut obavezni 14-dnevni karantin, uveden zbog pandemije.

S druge strane, ministar zdravstva Salvador Illa na videokonferenciji upozorio je kako je virus i dalje među ljudima.

”Sve dok se ne pronađe vakcina ili adekvatna terapija, ne možemo reći da smo porazili virus. Do tad je vrlo važna odgovornost svakog pojedinca i oprez”, rekao je Illa.

U Španiji je zaraženo više od 243.000 ljudi, a od COVID-19 umrlo je najmanje 27.136.

Agencija Anadolija

ASHA prodaja vozila