fbpx

Spaja se najviši most na prostoru bivše Jugoslavije

Do sada je izliveno oko 100 od ukupno 960 metara rasponske konstrukcije mosta Moračica, na dionici auto-puta Bar-Boljare, izjavio je glavni inženjer na Sekciji jedan, Duško Rondović i dodao da očekuje da će spajanje rasponske konstrukcije najvišeg mosta na prostoru bivše Jugoslavije biti završeno početkom naredne godine.

– Na svih pet stubova mosta izliveno je oko 10 do 12 metara rasponske konstrukcije sa obe strane. Izlivanje se radi u segmentima čija se dužina kreće od 2,5 do četiri metra. Kako budemo prilazili sredini raspona mosta segmenti će biti duži, tako da ćemo onda malo i ubrzati dinamiku radova – rekao je Rondović za podgoričke Vikend novine, prenosi CdM.me.

Prema njegovim riječima, za izlivanje jednog segmenta rasponske konstrukcije radnicima treba 10 do 12 dana, a Rondović naglašava da je sam proces dosta složen.

– Prvo se pomjera oplata, koju potom postavljamo. Slijedi armiranje segmenta, ubacivanje kablova i betoniranje. Kada završimo betoniranje, zatežemo kablove – objasnio je Rondović i dodaje da nakon toga slijedi postavljanje vodovodnih instalacija, vjetrobrana, ograda, asfalta, osvjetljenja.

Kako se navodi, za gradnju rasponske konstrukcije Moračice biti utrošeno oko 30.000 kubika betona, dok će se u nju ugraditi 5.200 tona armature.

Visina stubova Moračice je 160 metara, dok će raspon od samog dna korita rijeke Morače do gornje tačke mosta iznositi 202 metra.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila