Početna Prijedorski region Sovilj: Nisu tačni navodi SNSD-a o bolnici

Sovilj: Nisu tačni navodi SNSD-a o bolnici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netačne i neprovjerene informacije iznesene su na jučerašnjoj konferenciji za medije rukovodstva prijedorskog SNSD-a, tvrdi Mirko Sovilj, vršilac dužnosti direktora Bolnice “Dr Mladen Stojanović”. On je naglasio da je ovakav istup dio predizborne kampanje SNSD-a, u koju su uvrštene negativne tvrdnje o stanju u ovoj javnoj zdravstvenoj ustanovi. Sovilj je zbog toga izrazio žaljenje, jer, kako tvrdi, ako išta treba da se poštedi u predizbornoj kampanji od uvođenja u politička nadmudrivanja, onda su to zdravstvene ustanove.

– Vjerujem da je ovaj istup imao za cilj da uznemiri, prije svega, rukovodstvo Bolnice, a naročito direktora. Međutim, činjenica je da su na ovakav način uznemireni svi zaposleni u prijedorskoj bolnici, ali i naši pacijenti, jer su pojedini mediji sa jučerašnje pres konferencije izvukli zaključak da je u našoj bolnici katastrofalno stanje. Odgovorno tvrdim da je na ovaj način nanesena šteta našoj ustanovi – dodao je Sovilj.

Naglasio je da su netačne tvrdnje da su u ovoj bolnici potopljeni novi medicinski aparati. Bilo je periodičnih izlijevanja vode zbog podzemnih voda i kod naglih slijevanja površinskih voda, tvrdi Sovilj, gdje je bio poplavljen vešeraj i suterenski prostor. Za potrebe angio-sale Vlada RS je donijela odluku da izdvoji 1,3 miliona maraka. U toj odluci je istaknuto da Bolnica ima obavezu da provede tenderski postupak, nabavku i ostalo, te dostavi dokumentaciju sprovedenog postupka, a da će plaćanje izvršiti Ministarstvo finansija. Niti su sredstva prenesena na račun Bolnice, niti će biti, naglašava Sovilj i dodaje da je oprema već isporučena prijedorskoj bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Zaista je nedobronamjerno izjaviti da je Vlada RS prebacila sredstva u visini od 1,7 miliona maraka – ne znam gdje su našli taj iznos – i da se ne zna šta će biti sa angio-salom. Ovo je projekat koji pripremamo duže vrijeme, a za koji pripremamo i kadrovska rješenja. Takođe je realizovan projekat nabavke magnetne rezonance, isključivo naporom rukovodstva Bolnice, jer za to nismo imali značajnu podršku Vlade RS, kao što je to u drugim ustanovama. Kreditnim sredstvima smo to obezbijedili. Ova dva projekta privodimo kraju. Magnetna rezonanca počinje sa radom već iduće sedmice, a angio-sala početkom naredne godine – rekao je Sovilj.

Sa odlaskom medicinskih kadrova suočavaju se sve zdravstvene ustanove u RS, ne samo bolnica u Prijedoru, tvrdi Sovilj i ističe da je netačno da su posljednih godina iz ove zdravstvene ustanove otišli najbolji zdravstveni radnici. On je negirao tvrdnje da su uslovi u Kovid-odjeljenju u katastrofalnom stanju i naglasio da je prije proglašenja epidemije ovaj objekat bio u fazi rekonstrukcije. Ti radovi nastavljeni su i u ovom periodu, kada je priliv pacijenata bio manji, ističe Sovilj. U ovoj zdravstvenoj ustanovi, od početka ove godine, redovno se isplaćuje bruto plata, naglasila je Gordana Žujić, pomoćnik direktora Bolnice za finansijska pitanja.

– Zadnju platu smo isplatili za osmi mjesec, kao i doprinose i poreze za sve radnike. Što se tiče ranijih dugovanja za doprinose, oni su evidentni i postoje, međutim takvo je stanje na nivou cijele RS. Svi su ti doprinosi uredno prijavljivani, reprogramirani i čekaju neko rješenje na nivou RS. Od početka ove godine, kako je Vlada RS donijela odluku da se interventnim sredstvima popravi situacija u zdravstvu, činjenica je da dobijamo mjesečnu tranšu koja je dovoljna za isplatu bruto plate radnicima, i to uredno radimo – rekla je ona.

Žujićeva tvrdi da, u proteklom periodu, niko od radnika koji su imali redovno radno vrijeme, nije dobio manju platu. Medicinski radnici koji rade u Kovid-odjeljenju svo vrijeme imaju stimulaciju koja iznosi 20 odsto od njihove plate.

ASHA prodaja vozila