Početna Vijesti SNSD izgubio Skupštinsku većinu u Dubici

SNSD izgubio Skupštinsku većinu u Dubici

Vlada Republike Srpske zatražila je od opštine Kozarska Dubica povrat doniranih sredstava u iznosu od skoro 2 miliona eura, zbog “nedostavljanja spiska projekata koji će biti realizovani”

 

Dopis je uslijedio, slučajno ili ne, samo dan nakon što je pet odbornika SNSD-a istupilo iz te stranke i što je time Dodikov SNSD izguvio većinu u lokalnoj skupštini u Kozarskoj Dubici.

Načelniku Radenku Reljiću je upućen zahtjev da vrati novac koji je toj opštini dala Vlada Srbije na ime pomoći budžetu i realizaciji projekata.

“Po zaključku Vlade Srbije od 3. juna ove godine doznačili smo Vam donaciju u iznosu 1.912.000 evra kao finansijsku pomoć za realizaciju projekata. S obzirom da do danas niste dostavili spisak projekata koji će se realizovati iz ove donacije potrebno je da sredstva u iznosu 1.907.350 evra vratite na račun sa kojeg ste dobili sredstva Vlade Republike Srpske kako bi mogli pratiti namjensko trošenje sredstava” piše u dopisu Ministarstva.

BUKA je u posjedu dopisa koji potpisuje Zora Vidović, ministar finansija u Vladi Republike Srpske

Ministarstvo finansija Republike Srpske demantovalo je navode  koje se odnose na trošenje donatorskih sredstva Srbije usmjerenih za podršku projektima u opštini Kozarska Dubica.

Opština Kozarska Dubica sredstva od donacije Vlade Srbije nenamjenski troši, jer Ministarstvo finansija od opštine kao krajnjeg korisnika, nije dobilo na uvid projektnu dokumentaciju, navode iz Ministarstva.

U saopštenju se dodaje da svi projekti za koje su namijenjena sredstva donacije Srbije treba da budu dostavljeni Ministarstvu finansija kako bi se pratila njihova realizacija.

” S obzirom na to da opština Kozarska Dubica nije dostavila niti jedan projekat, a sredstva se troše, za šta dostavljamo izvod, kao dokaz, pomenutoj opštini je upućen zahtjev za povrat sredstava. Riječ je o proceduri koju je neophodno ispoštovati radi transparentnosti procesa utroška donatorskih sredstava. Nakon što opština ispoštuje proceduru i dostavi potrebnu dokumentaciju o projektima, sredstva će joj biti vraćena uz kontrolu utroška”  navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva finansija podsjećaju da su veoma zahvalni Vladi Srbije na donatorskim sredstvima i da se cjelokupna procedura vodi transparentno, po jedinstvenoj metodologiji, pri čemu se vodi računa o svakoj pojedinačnoj fazi projekta i kontroli utroška sredstava koja su usmjerena u gotovo svaku lokalnu zajednicu Republike Srpske

 

 

Podsjetimo, Pet odbornika SNSD-a istupilo je iz te stranke u Kozarskoj Dubici. U narednom periodu biće nezavisni odbornici.

Petorica odbornika -potpisnika obavještenja o izlasku iz Kluba odbornika SNSD-a stoji da zbog teške političke situacije u okviru SNSD-a a samim tim i poremećene bezbjednosne situacije u Koz.Dubica…te nasilnog uvođenja gosp. Darka Banjca i NPS-a u skupštinsku većinu, obavještavamo da mi navedeni više nećemo djelovati u Klubu odbornika SNSD-a

Inače, Skupština opštine Kozarska Dubica broji 27 odbornika

Iz SNSD-a odgovaraju da je skupštinska većina u Kozarskoj Dubici je stabilna i čine je odbornici SNSD-a, NPS-a, SP-a i NDP-a.

“Već par mjeseci unazad pet odbornika koji su danas napustili klub odbornika SNSD-a djeluje van stavova OO SNSD-a Kozarska Dubica i stavova predsjednika Milorada Dodika, rukovodeći se isključivo ličnim interesima. Simptomatično je da baš u momentu vođenja dvije istrage protiv načelnika Opštine Radenka Reljića za nezakonite radnje u opštini i Domu Zdravlja, ovih pet odbornika otvoreno staje u zaštitu tih nezakonitih radnji i na taj način želi da izvrši pritisak na rad MUP-a RS”, navedeno je danas u saopštenju za javnost koje je dostavio OO SNSD.
“OO SNSD-a Kozarska Dubica u potpunosti podržava rad MUP-a RS, te se ograđuje i osuđuje sve nezakonite radnje bilo kojeg pojedinca, pa tako i načelnika opštine Radenka Reljića. OO SNSD-a Kozarska Dubica uvijek će se boriti protiv kriminala i radiće na razvoju Kozarske Dubice i rješavanju problema građana”, navedeno je u saopštenju.

 

 

Na drugu stranu, potpredsjednik DNS Duško Ivić naveo je kao primjer tiranije SNSD-a upravo Kozarsku Dubic

“U Kozarskoj Dubici je SNSD tiranija već duže vrijeme na sceni, progoni građana su svakodnevni, krivične prijave i načelniku opštine, koji je kao ljekar znao samo da se bori za svoje sugrađane, ali pet Obilića je stalo pred tu silu i odlučili su da stanu uz svoje Dubičance, da svojoj djeci sutra omoguće normalan ljudski život” ocijenio je Ivić.

Dodao je da su odbornici koji su istupili iz SNSD i postali nezavisni na taj način prekinuli tiraniju i vlast SNSD u Kozarskoj Dubici.

Izlaskom iz SNSD pokazali su, navodi Ivić, da promjene moraju doći.

“Petorica odbornika su u ovoj političkoj tiraniji i korupciji u Srpskoj pokazali građanima Kozarske Dubice, cijele regije i Republike Srpske da promjene moraju doći i da postoje oni koji to vide, žele, hoće i rade za bolje sutra. Ovim su svima nama pokazali da se moramo više politički boriti i da ima nade za građane Srpske. Samo jedno hvala u ime svih građana” rekao je Ivić.

On smatra da je nedopustivo i sramotno od Vlade RS što traži da se novac koji je ova opština dobila od Srbije vrati na račun Ministarstva finansija.

 

Buka