BANJALUKA – Saobraćaj se u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po mokrim ili vlažnim kolovozima, a na pojedinim dionicama u višim predjelima na kolovozu ima snijega.

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske izdvajaju puteve Vlasenica – Han Pjesak preko Han Pogleda, Mrkonjić Grad – Mliništa, područje Romanije, kao i put Sarajevo – Tuzla /Nišići i Karaula/.

Magla smanjuje vidljivost na magistralnom putu Ključ – Sanski Most.

Preko prevoja za šlepere i teretna vozila sa prikolicom preporučuje se korištenje lanaca.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, povećana je opasnost od odrona, a na putevima gdje su u toku radovi izmijenjen je režim vožnje i obavezno poštovanje privremene signalizacije.

U toku su radovi na sanaciji dilatacije vijadukta Zalužani na magistralnom putu zbog čega se u vremenu od 8.00 do 16.00 časova saobraćaj iz smjera Banjaluke prema Klašnicama odvija usporeno jednom trakom.

Na magistralnom putu Gradiška – Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta saobraćaj se odvija usporeno.

Za vrijeme postavljanja rasvjete u tunelu “Sijeračke stijene” na dionici magistralnog puta Dobro Polje – Miljevina izmijenjen je režim saobraćaja, kao i zbog radova u tunelu “Čeljigovići” na magistralnom putu entitetska granica Lapišnica-LJubogošta.

Režim saobraćaja izmijenjen je na dionici magistralnog puta Prijedor – Kozarac radi uključivanja i isključivanja sa terena mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka – Prijedor.

Režim saobraćaja izmijenjen je i na magistralnom putu Gradiška – Nova Topola – Klašnice zbog rehabilitacije kolovoza, te na dionici Klašnice jedan – Nova Topola zbog izgradnje tri kružna toka.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Gradiška – Nova Topola i Čatrnja – Gradiška, takođe, je izmijenjen režim saobraćaja.

Novi režim saobraćaja na snazi je i na petlji Johovac zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Johovac do Vukosavlja, kao i na petlji Rudanka zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela “Putnikovo brdo dva”.

Zbog oštećenja mosta preko rijeke Bukovice u mjestu Gornji Podgradci i oštećenja mosta preko rijeke Jablanice u mjestu Sovjak na lokalnim putevima, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne putne pravce.

Saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom zbog aktiviranog klizišta na magistralnom putu Foča – Goražde, u mjestu Filipovići, na samoj liniji razgraničenja, te na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Zbog opasnosti od pojave klizišta, na dionici regionalnog puta Stari Ugljevik – Glavičice u rejonu Stari Ugljevika zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća “Ruding”, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji.

Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran – Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje – Donja Trnova – Glavičice – Mezgraja.

Na području FBiH na magistralnom putu Livno – Šuica učestali su izlasci divljih konja na kolovoz.

Sporije zbog radova saobraća se na magistralnim putevima Jajce – Donji Vakuf u tunelu “Skela” i Mostar – Stolac.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.